12

Dec

Cum să alegem corect produsele cu acid hialuronic

Acidul hialuronic este prezent în mod natural în piele și aparține unei clase de compuși numiți glicozaminoglicani. Funcționează ca un lubrifiant pentru articulații și ochi, ca un antiinflamator care ajută la vindecarea rănilor și este una dintre moleculele cheie asociate cu umiditatea pielii, motivul: este super-super-absorbant. Acidul hialuronic acționează ca un umectant, ceea ce înseamnă că atrage umiditatea și hidratează pielea. Când pielea se deshidratează pare uscată, deteriorată și încrețită. Acidul hialuronic ajută pielea să arate mai tânără și mai plină.

Depozitul natural de acid hialuronic al pielii noastre scade pe măsură ce îmbătrânim. De ce? Este o combinație a procesului natural de îmbătrânire a corpului și a factorilor de mediu, cum ar fi fumatul și daunele solare. Acești factori fac pielea să piardă umiditatea, ceea ce duce la semnele cunoscute de îmbătrânire, cum ar fi pierderea elasticității, apariția liniilor fine și a ridurilor.

La o simplă căutare a produselor ce conțin acest acid google ne va returna sute sau chiar mii de rezultate. În acest articol vom explica care sunt tipurile de acid hialuronic, cum și când să le folosim și cum să alegem produsele cele mai potrivite necesităților tenului nostru.

Care sunt tipurile de acid hialuronic?

Din punct de vedere tehnic, există trei tipuri de molecule de acid hialuronic care sunt încorporate în produsele de îngrijire a pielii:

- Acid hialuronic hidrolizat

- Hialuronat acetilat de sodiu

- Hialuronat de sodiu

Este posibil să observați că serul și crema pe care le folosiți vor include fără îndoială toate cele 3 tipuri de molecule pentru a oferi produsului eficacitate maximă. Toate au aceleași proprietăți de hidratare, o dată ce le aplicați pe piele acestea au capacitatea de a atrage orice umiditate din mediul înconjurător, de a o absorbi pe față și de a bloca pierderea acesteia din straturile superioare ale pielii.

Există totuși unele diferențe între moleculele de acid hialuronic, în special între acidul hialuronic hidrolozat și hialuronatul de sodiu, diferențele cheie sunt că hialuronatul de sodiu are o dimensiune moleculară mai mică și poate pătrunde mai repede în piele. Hialuronatul de sodiu este de fapt forma de sare și este solubil în apă, ceea ce înseamnă că poate reține de 1000 de ori greutatea sa în apă. Acest lucru face, de asemenea, hialuronatul de sodiu o moleculă mai stabilă de adăugat la produsele de îngrijire a pielii, datorită faptului că este mai puțin probabil să se oxideze. Există un dezavantaj pentru acest acid, deoarece cu cât procentul din el crește într-o formulă cu atât va începe de fapt să usuce pielea deoarece acesta va absorbi inclusiv și apa de la nivelul straturilor superficiale ale pielii, rețineți că orice produs ce conține peste 4% din hialuronat de sodiu este cel mai bine să fie evitat pentru a preveni orice reacție de uscare nedorită la piele. Datorită stabilității sale, este folosit în produsele de îngrijire a pielii împreună cu alte molecule de acid hialuronic pentru a face formula mai echilibrată și mai eficientă la hidratarea pielii.

O alta diferențiere semnificativa între moleculele de acid hialuronic este reprezentată de dimensiunea acestora. Efectele pot varia în funcție de dimensiunea moleculară și, de fapt, există șase dimensiuni diferite de acid hialuronic. Greutăți moleculare diferite pătrund la diferite niveluri ale pielii și, deși există 6 dimensiuni, acestea sunt separate în două tipuri: cu greutate moleculară mică și cu greutate moleculară mare. Deoarece moleculele cu greutate moleculară mai mică sunt mai mici, ele pot ajunge în straturile mai profunde ale pielii, acolo ele mențin conținutul de umiditate al pielii. Această umiditate suplimentară face pielea mai fermă și reduce vizibil ridurile. Când utilizați acid hialuronic cu greutate moleculară mică, umiditatea este stocată în piele în mod durabil. Prin urmare, are mai multe avantaje și mai ales un efect mai de durată.

Cele cu greutăți moleculare mari, pe de altă parte, rămân mai aproape de suprafață, unde pot oferi cele mai vizibile rezultate însă pentru o durată mai scurtă deoarece rezultatele vor fi spălate la următoarea curățare a feței. Nu poate străbate bariera pielii însă formează o peliculă împreună cu cheratina pielii, hidratând pielea și îmbunătățindu-i elasticitatea. Acidul hialuronic cu o greutate moleculară mai mare are și proprietăți antiinflamatorii, făcându-l perfect pentru calmarea pielii.

Cum și când să folosim acidul hialuronic?

1. Utilizați doar acele produse care conțin amestecuri de molecule cu greutate diferită.

Înainte de a cumpăra un produs pe bază de acid hialuronic citiți cu atenție eticheta, asigurați-vă că este formulat corect, altfel efectul ar putea fi opusul la cel pe care îl dorim, adică deshidratare, este nevoie de un amestec din mai multe cauze, dacă se găsește în procentaj mare hialuronatul de sodiu sau acizii hialuronic cu greutate moleculară mare care vor rămâne doar la suprafața pielii și vor absorbi apa de la nivelurile profunde ale pielii, mai ales în cazul unui mediu uscat în care nu există o altă sursă de umiditate, însă dacă se utilizează amestecurile, moleculele mici pătrund in straturile profunde ale pielii, o hidratează fiind ajutate de moleculele mari care vor capta apa din exterior.

2. Aplicați acidul hialuronic pe pielea umedă.

După ce v-ați spălat pe față și pe mâini, dermatologiei recomandă să aplicați serul cu acid hialuronic pe pielea umedă, urmat de o cremă hidratantă și de protecție solară. Când pielea ta are mai multă umiditate la suprafață, ingredientul are o eficacitate mai mare.

3. Aplicați serul cu acid hialuronic după aplicarea serului cu vitamina C.

În mod obișnuit se recomandă ca serul de acid hialuronic să fie aplicat primul pe față, exista o excepție la utilizarea simultană a serului cu Vitamina C. O dată ce vitamina C este absorbită, acidul va forma un strat protector care va stabiliza acțiunea acesteia.

4. Folosiți-l împreună cu alte produse de hidratare.

Acidul hialuronic cu greutate moleculară mare are efecte imediate însă din păcate este rapid eliminat de la nivelul suprafețe pielii, de aceea utilizați o combinație dintre acesta și alte creme din rutina dumneavoastră, amestecându-le, cremele (sau uleiurile de față) vor păstra aceste molecule pe suprafața pielii și efectul va fi îndelungat.

5. Îl puteți utiliza de două ori pe zi.

Multe din produsele de hidratare sunt pe bază de uleiuri care au de obicei efect comedogen (formarea punctelor albe de grăsime), având în vedere că acidul hialuronic nu face nimic altceva decât să atragă și să mențină molecule de apă în interiorul și la suprafața pielii, acestea sunt lipsite de efecte adverse, îl puteți utiliza când doriți, singura condiție este ca fața să fie curată. Cel mai bine este ca dimineața să îl combinați cu o cremă ce conține protecție solară, iar seara, cu orice cremă sau ulei din rutina dumneavoastră.

Cum să alegem produsele potrivite tenului nostru?

Acidul hialuronic este potrivit tuturor tipurilor de ten, acesta întârzie procesul de îmbătrânire a pielii, este implicat în procesul de vindecare al arsurilor/roșeții pielii provocate de razele solare, hidratează pielea oferindu-i un aspect strălucitor și plin, umple ridurile fine și protejează pielea de agenții toxici din mediu acționând ca o peliculă. Îl puteți combina cu oricare dintre cremele sau serurile pe care le folosiți de obicei, acestea îl vor păstra la suprafața pielii.

Răspunsul este, utilizați crema de bază în funcție de problema pe care o aveți, ten acneic, gras, uscat, acidul hialuronic este potrivit pentru toate fără a avea nici-un risc.

Concluzie, acidul hialuronic diferă de restul acizilor deoarece principala acțiune a sa este hidratarea și nu exfolierea, este unul din produsele cele mai studiate și cele mai inofensive folosite până acum în cosmetologie și dermatologie, principalele precauții sunt celelalte adaosuri care sunt adăugate de producători, citiți cu atenție eticheta!

< PrecedentulUrmătorul >