09

Dec

Totul despre acidul hialuronic, de la A la Z

Acidul hialuronic este un produs utilizat în toate sferele dermatologice, medicinale și cosmetice. Ce este, ce proprietăți are, cum se utilizează și care sunt riscurile și precauțiile utilizării vom afla în acest articol.

Ce este?

Acidul hialuronic este o substanță ce se găsește în mod natural în corpul uman, majoritar în articulații (mai specific în lichidul sinovial pentru a lubrifia piesele articulare), la nivelul pielii și la nivelul ochilor, joacă un rol vital în sinteza moleculelor matricei extracelulare care sunt răspunzătoare de comunicarea dintre celule, asigurarea celulelor un mediu prielnic pentru funcționare, în plus, reprezintă modul de eliminare a produșilor de metabolism. Acesta a fost izolat pentru prima dată din țesutul bovin, iar producția la scară largă a început cu extragerea compusului din creasta de cocoș. Însă acum, este produs în laboratoare pe baza proceselor de fermentație bacteriană, fiind un produs fără toxicitate, fără imunogenitate (organismul nu declanșează reacții alergice împotriva lui) și nu este cancerigen.

Ce proprietăți are?

Una dintre proprietățile sale cele mai apreciate este capacitatea de a reține o cantitate mare de umiditate, reglând echilibrul apei, presiunea osmotică și fluxul de ioni, stabilizează structurile pielii (fibrele de colagen și elastină) prin interacțiuni electrostatice, în plus, funcționează ca o sită, excluzând anumite molecule toxice ce provin din metabolismul celular. În piele se găsește jumătate din cantitatea de acid hialuronic din tot corpul, însă o dată cu îmbătrânirea cantitatea acestuia scade dramatic ceea ce va duce la un aspect uscat și ridat al acesteia (își pierde atât elasticitatea cât și umiditatea). Este produs de către fibroblaste, producția maximă are loc în timpul perioadei fetale și în timpul copilăriei, de aceea, la aceasta vârsta rănile se cicatrizează mult mai ușor. Pielea este constituită din mai multe straturi, în linii mari, acestea sunt: hipodermul (stratul adipos), dermul- acidul hialuronic se găsește în special în acest strat și epidermul, la suprafața acestuia se găsesc celule de care depinde gradul de deshidratare al corpului, în cazul arsurilor grave apare deshidratarea pacienților anume din cauza afectării acestui strat. S-a demonstrat că principala cauză de îmbătrânire prematură a pielii este expunerea la radiații UV, în fazele inițiale acest acid joacă un rol important în vindecarea arsurilor solare însă cu timpul fenomenul reparator este depășit.

S-au raportat proprietăți antiinflamatorii și analgezice, acesta având capacitatea de a modifica sensibilitatea nervoasă datorită proprietăților de vâscozitate crescută.

Efect condroprotector și reparator al cartilajului, condrocitele sunt principalele celule aflate la nivelul articulație, în mod normal cartilajul este format din 5% celule și 95% matrice extracelulară, aceasta fiind reprezentată în primul rând de acidul hialuronic (putem deci înțelege importanța acestuia la acest nivel), el oferind protecție prin scăderea cantității de factori inflamatori, a oxidanților și prin atenuarea forțelor mecanice ce ar putea deteriora structurile cu elasticitate mai scăzută, osul.

FDA a aprobat utilizarea acidului hialuronic pentru injectare în genunchi la pacienții cu gonartroză, de asemenea, este aprobat ca injecție în ochi pentru pacienții cu cataractă. Se cunosc încă zeci de utilizări și se crede că cercetările sunt abia la început, unii oameni de știință își pun mari speranțe în eficacitatea acestui produs, să vedem deci cum este utilizat.

Cum se utilizează?

1. Acid hialuronic în forma injectabilă.

Gelurile de umplutură cu acid hialuronic sunt injectate pentru a restabili volumul pierdut din cauza vârstei sau a bolii, pentru a oferi conturul feței și pentru a ajuta la menținerea aspectului tânăr. Injectarea de umplutură (filler) a devenit una dintre procedurile cele mai frecvent efectuate proceduri în saloanele de frumusețe. Multe tipuri diferite de gel diferă prin concentrația acidului, dimensiunea particulelor, densitatea particulelor, durata și prezența lidocainei (un anestezic local). Materialele de umplutură de mare densitate, cu particule mari sunt recomandate pentru injecțiile cutanate profunde, în timp ce materialele de umplutură cu densitate scăzută, cu particule mici sunt recomandate pentru liniile fine și pentru augumentarea buzelor). Fillerul cu acid hialuronic a devenit popular datorită răspunsului alergic scăzut, ușurinței injectării, recuperării rapide, beneficiilor multiple și rezultatelor imediate. Locurile obișnuite de injectare sunt glabella (la nivelul frunții, deasupra rădăcinii nasului), pliurile nazolabiale (pentru a umple spațiile dintre nas și obraji), buzele, golurile malare (ridurile de la nivelul obrajilor), golurile infraorbitale (cearcănele), ridurile perioarale (în jurul buzelor) și bărbia.

Injecțiile intraarticulare cu acid hialuronic sunt, de asemenea, utilizate pe scară largă, în special pentru ameliorarea durerii la pacienții cu osteoartrită sau artroză a genunchilor. Au devenit populare ca modalitate de tratament non-chirurgical, mai ales din cauza riscurilor raportate la utilizarea injecțiilor intraarticulare cu corticosteroizi (atenție deosebită la aceștia, din păcate, pacientul observă doar efectele pozitive ce apar rapid, însă, în timp vor duce la afectarea cartilajului prin deformarea acestuia, predispunerea la infecții și alte efecte adverse ce afectează întregul organism, diabet, afectare oculară, scăderea imunității).

2. Creme cu acid hialuronic. Deși acestea sunt comercializate peste tot în lume, nu se specifică despre incapacitatea lor de a pătrunde în piele când sunt aplicate topic, este un bun hidratant doar datorită faptului că va rămâne la suprafața pielii și va împiedica deshidratarea, este ineficient dacă dorim să hidratăm pielea profund, pentru acest lucru este nevoie de injecții, nu vom obține niciodată ameliorarea ridurilor prin utilizarea cremelor, acestea doar previn apariția altora. O nouă tehnică care face ca particulele de acid hialuronic să fie cât mai mici pentru a avea o activitate biologica crescută și pentru a putea fi absorbite de către piele pare să aibă succes, însă aceste creme sunt extrem de scumpe întrucât tehnologia este avansată.

3. Balsam de buze cu acid hialuronic. Nu, acestea nu sunt pentru augumentata buzelor ci pentru o hidratare intensă care le va oferi un aspect mai bombat datorită cantității crescute de apă, se utilizează în balsamuri împreună cu uleiuri, principalul mecanism de acțiune este menținerea umidității la nivelul buzelor, oferindu-le strălucire și un aspect sănătos și natural, ideal pentru perioadele reci ale anului.

4. În produse pentru îngrijirea părului. Un ser formulat cu acizi hialuronici ajută la hidratare, reduce încrețirea și fragilitatea pentru a îmbunătăți strălucirea, contribuind în același timp la protejarea părului de impactul cauzat de poluarea mediului. Lipsa de hidratare a părului poate fi cauzată de o serie de factori, inclusiv spălarea excesivă, temperatura apei prea ridicată, utilizarea plăcii încălzite fără protecție termică sau umiditate. Când părul devine uscat, cuticula părului este aspră și deschisă, determinând părul să-și piardă umiditatea și să devină încrețit, pentru a împiedica acest proces folosiți un tratament pentru păr cu acid hialuronic după spălare pentru un efect maximal, se recomandă agitarea conținutului înainte de utilizare pentru a îl omogeniza, masați părul cu acest tratament în special pe vârfuri iar după uscați-l ca de obicei.

5. Suplimente cu acid hialuronic. S-au demonstrat multiplele beneficii ale acestora, cele mai importante sunt: menținerea stării de hidratare sistemică a corpului, eliminarea radicalilor liberi care sunt răspunzători de îmbătrânirea prematură, încetinirea procesului inflamator din artroze cu îmbunătățirea în același timp ai structurii cartilajului, împiedicarea procesului de îmbătrânire al pielii cu creșterea elasticități și rezistenței acesteia. Pentru efecte maxime se asociază cu vitaminele B1, B6, C, A (bine cunoscutul retinol), cu Zinc, iar pentru protecția cartilajelor cu condroitin-sulfați si glicozaminoglicani în special, întrebați în farmacii de aceste produse deoarece aici se găsesc preparatele autorizate și studiate.

6. Utilizat pentru rinoplastie. O procedură non-chirurgicală de îndreptare a nasului este cea cu injectarea de acid hialuronic, acesta este momentan în faza inițială, urmează să vedem peste mai mulți ani dacă va înlocui procedura clasică chirurgicală.

Care sunt riscurile și precauțiile utilizării?

Cele mai frecvente efecte adverse asociate injecțiilor cu acid hialuronic sunt durerea, vânătăile, roșeața, mâncărimea și edemul (umflarea). Aceste efecte secundare sunt autolimitate și durează de obicei nu mai mult de șapte zile. Pacientul le poate atenua prin aplicarea unei pungi de gheață pe locul injectării. Nu există studii suficiente care garantează inofensivitatea acestuia în sarcina și in timpul alăptării, deci se recomanda evitarea lor.

Însă, aplicarea locală a acidului hialuronic este sigură oricând. Cel mai bine este să îl utilizați sub formă de ser, imediat după curățare și înainte de a aplica crema hidratantă, vă sugerez să vă lăsați fața ușor umedă înainte de a vă aplica serul datorită capacității sale de a lega și de a păstra moleculele de apa la suprafața sau chiar în interiorul pielii.

În concluzie, această moleculă pare a o sursă inepuizabilă în industria dermatologiei, a cosmetologie și a medicinei. Este utilizată atât ca ele element de bază cât și ca adjuvant pentru a îmbunătăți eficiența altor ingrediente ale produselor. În articolele următoare vom vorbi pe larg despre fiecare utilizare în parte!

< PrecedentulUrmătorul >