03

Dec

Secretele unui ten tânăr la o vârstă înaintată

În acest articol vom vorbi despre ten, care sunt principalele metode de îngrijire a acestuia, care sunt cei mai importanți factori care duc la apariția ridurilor și cum putem să prevenim, sau să încetinim procesul de întinerire.

Tenul mai este numit și oglinda omului, acesta reprezintă cartea de vizită a fiecăruia, vrem sau nu vrem, această parte a corpului nostru ne reprezintă, într-o mare parte ne caracterizează, ne definește, de aceea își are dreptul la o atenție specială din partea noastră.

Îmbătrânirea tenului este un proces natural cauzat atât de factori intrinseci, cât și de factori extrinseci. Cele mai multe modificari sunt produse în derm, acesta este compus dintr-o matrice extracelulară densă , bogată în colagen ce asigura structură și suport pentru celulele pielii din stratul superior, epidermul, conferind pielii rezistență la tracțiune și ferminitate. Fibrele elastice sunt compuse din elastină și sunt o altă componentă importantă a dermului, acestea îi conferă, în primul rând ,elesticitate și rezistență la tracțiune. Cu timpul cantitatea de colagen scade și fibrele de colagel și elastina devin dezorganizate și fragmentate. Schimbările, de asemenea, au loc și la nivelul epidermului, stratul superior al pielii, în special prin acumularea de celule moarte care nu sunt eliminate destul suficient și care vor reda tenului un aspect rugos și pliat. În plus, reducerea vascularizației pielii și modificările structurale în țesutul subcutanat participă, de asemenea, la procesul de îmbătrânire.

Factorii intrinseci și extrinseci implicați în îmbătrânire și cum putem să ne apăram de aceștia.

Îmbătrânirea intrinsecă rezultă din procesul natural și cronologic, fiind asociată cu deterioarea componentelor pielii, deshidratarea profundă, scăderea turnover-ului celular (capacitatea de regenarare a celulelor), proces care mai este numit și senescență, în plus capacitatea de reparare este de asemenea scăzută, astfel, cu timpul modificările negative vor fi acumulate.

Factorii extrinseci ce duc la îmbătrânirea tenului sunt: expunerea prelungită la soare, care mai nou este cunoscută și sub numele de fotoîmbătrânire, fumatul și mediul poluat. Aceștia vor duce la discromie/pigmentare pătată (pete de vârstă), riduri profunde, atrofie epidermică și un aspect pliat. Elastoza este acumularea materialului elastin amorf, cu elasticitate redusă fiind deosebit de caracteristică pielii îmbătrânite extrinsec. În plus, fibrele de colagen din pielea îmbătrânită extrinsec devin îngroșate, fragmentate și mai solubile.

Cunoscând bine modul în care tenul se deteriorează, cosmeticile antirid se bazează pe procesele inversate, repararea fibrelor elastice, protecție solară, hidratare, creșterea sau menținerea turnover-ului celular.

Voi descrie acum câteva obiceiuri foarte simple pe care dacă le vom respecta cu strictețe vor prevenirea apariția tenului.

1. Protecție solară, pentru a vă proteja tenul de razele ultraviolete (UV) ale soarelui este vital să aplicați un SPF între 30 și 50 în fiecare zi, chiar dacă este înnourat, razele solare pot să străbată norii devenind periculoase chiar și în aceste zile.

2. Folosiți o crema pe baza de retinoid, aceștia sunt derivati din vitamina A și sunt cele mai studiante ingrendiente anti-îmbătrânire, au capacitatea de a crește producția de colagen, în plus îmbunătățesc regenerarea pielii și pot duce la neoformarea vaselor sanguine. Dermatologii recomandă să începeți utilizarea acestora cu o doză minimă pentru a testa toleranța pielii, trebuie sa aveți grijă la efectele adverse, aplicate chiar și topic, acestea sunt contraindicate în caz de sarcină sau alăptare, este un produs cu efecte semnificative, însă se utilizează doar sub supravegherea dermatologului.

3. Hidratare externă cu ajutorul cremelor, măștilor, gelurilor care conțin în primul rând vitamina C și acid hialuronic. Vitamina C este ingredientul minune pentru prevenirea oxidării premature a componentelor tenului, iar acidul hialuronic este o componentă de bază a matricii extracelulare a dermului ce are capacitatea de a reține apa datorită vâscozității sale crescute.

4. Hidratare totală. Beți apa!!! Unul dintre sfaturile cele mai întâlnite, cele mai simple, cele mai fiabile, cele mai efective, însă din păcate cel mai neglijat. Pe lângă funcțiile vitale, cum ar fi spălarea toxinelor din corp, ajutarea la digestie și reglarea temperaturii corpului, (acestea contribuind, de asemenea, la menținerea sănătății tenului) apa hidratează tenul și din interior. Ceaiul are o capacitate mai mare de hidratare datorită osmolarității acestuia, în special ceaiul de lămâie sau din frunze de lămâie care conțin o cantitate mare de Vitamina C, cresc elasticitatea și corectează deteriorarea pielii.

5. Mâncați cât mai multe fructe vitaminoase, s-a demonstrat, și nu o singură dată, cum obiceiurile alimentare afectează tenul nostru, să nu uităm de proverbul „Ești ceea ce mănânci”, conform acestor studii femeile care consumă multă carne roșie, vin, dulciuri, gustări nesănătoase și la ore târzii vor avea un ten îmbătrânit prematur în comparație cu femeile în a căror dietă se găsesc multe fructe și legume.

6. Dormitul pe spate. Modul în care dormiți poate afecta formarea ridurilor, dormitul pe o parte va duce la comprimarea mecanică a acelei părți, astfel se vor accentua cutele de la nivelul ochilor, buzelor și obrajilor. O regulă simplă ar fi să dormiți mereu pe spate.

7. Nu fumați. Fumatul afectează toate componentele dermului și epidermului, în plus cauzează constricția vaselor de sânge cu scăderea vascularizației pielii, scăzând astfel cantitatea de nutrienți și oxigen necesar metabolismului, iar obiceiul de a ține țigara în gură va duce la accentuarea liniilor din jurul buzelor care vor deveni cu timpul riduri profunde.

8. Exerciții de relaxare pentru față. Nu degeaba se spune ca poți citi viața unei femei în fiecare rid al său, fiecare emoție implică contracții ale mușchilor faciali, zâmbetul, încruntarea, tristețea, strângerea buzelor, repetate zi de zi, an de an, vor duce inevitabil la formarea liniilor fine, apoi a cutelor și în final a ridurilor. Încercați să menajați cât mai bine stresul, acesta are, din păcate, unul din rolurile cele mai importante, faceți acest lucru prin practicarea unui sport, ascultarea muzicii, plimbări în natura.

9. Cuburile de gheață, acestea estompează ridurile, împrospătează pielea, calmează inflamația și arsurile, temperatura scăzută a acestora vor accelera circulația sanguină ducând la o oxigenare adecvată tenului, în plus acestea duc la închiderea porilor, dacă ai pori dilatați și nu poți scăpa de puncte negre masează în fiecare dimineață bărbia, nasul și obrajii cu un cub de gheață după ce ați spălat foarte bine fața, rezultatele însă apar după practicarea acestui obicei timp de câteva săptămâni.

10. Exfolierea pielii cel puțin o dată pe săptămâna. Exfolierea este foarte importantă pentru un ten tânăr deoarece aceasta îndepărtează celulele îmbătrânite, încercați sa folosiți produse cât mai naturale precum: ulei de măsline, miere, zaț de cafea, zahăr brun, ulei de cocos, suc de lămâie, faină de mălai, bicarbonat de sodiu, cacao, sare de mare.

Acum că am vorbit despre cum să prevenim apariția ridurilor, să enumerăm cele mai eficiente metode de îndepărtare a acestora, în mare parte sunt asemănătoare procedurilor de îngrijire, însă efectul este mai puternic.

- Papaya, acest fruct conține acizi hidroxilici care duc la dizolvarea celulelor moarte acumulate de-a lungul timpului, conținând în plus Vitamina C și Vitamina E. Mixați o jumătate din fruct cu o lingură de ulei de cocos, aplicați amestecul pe fata și lăsați-l sa acționeze timp de 15 minute, clătiți fața cu apa rece.

- Caisul este una dintre cele mai căutate opțiuni pentru întinerirea pielii. Este bogat în fier, sulf, calciu, magneziu și vitaminele A, B și C. În plus, conține uleiuri naturale care pot fi absorbite de piele pentru a o hidrata din interior. Pulpa de caise ajută, de asemenea, la tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii, cum ar fi mâncărimea, eczemele și uscăciunea. Este, de asemenea, o sursă de antioxidanți, care protejează pielea de radicalii liberi și reduc semnele îmbătrânirii premature. Aplicați pulpa fructului pe piele și lăsați-o să acționeze timp de 15 minute.

- Fulgii de ovăz sunt o opțiune excelentă pentru persoanele cu piele sensibilă datorită proprietăților sale antiinflamatoare. Îl puteți folosi pentru a scăpa de punctele negre și celulele moarte ale pielii. Pentru a prepara o mască, luați cinci linguri de fulgi de ovăz măcinate și amestecați-le cu apă. Aplicați pasta de fulgi de ovăz pe față și lăsați-o acționeze timp de 20 de minute. Apoi, clătiți fața cu apă.

- Albușul de ou. Una dintre modalitățile naturale de întinerire a pielii este aplicarea măștilor de față cu albuș de ou. Acest lucru ajută la închiderea porilor, rezultând un lifting facial natural la domiciliu. Există diferite ingrediente pe care le puteți folosi împreună cu albușul de ou pentru a face o mască de față. Unele dintre ele sunt iaurt, glicerină, miere, fulgi de ovăz și suc de lămâie. Puteți utiliza orice opțiune doriți.

- Avocado. Acesta are acizi grași omega-3 și vitaminele A, D și E pentru a oferi hidratarea pielii. De asemenea, conține uleiuri care pătrund în piele pentru a acționa ca un strat protector. În plus, este bogat în antioxidanți, care pot calma pielea arsă de soare și în steroline, steroizi naturali ce pot ajuta la creșterea producției de colagen și la eliminarea petelor de îmbătrânire. Pentru utilizare, faceți un piure de avocado și adăugați două linguri de ulei de măsline. Se amestecă pentru a face o pastă groasă și se aplică pe față. Lăsați-l timp de 30 până la 60 de minute și apoi clătiți-l cu apă caldă.

Să vedem acum care sunt metodele inovative, dar în același timp accesibile.

  1. În ultimii ani pe piața românească a apărut un dispozitiv de întindere a feței ce folosește o piatră numita jad. Jadul este o comoară naturală rară a lumii, care a fost îngropată sub pământ timp de milioane de ani, conține peste 30 de tipuri de microelemente benefice pentru corpul uman: precum Zn, Fe, Cu, Mn, Mg, Co, Se, Cr, Ti, Li, Ca, K, Na etc. Folosind jadul microelementele vor pătrunde profund în pielea tenului și vor suplimenta eficient nutriția celulară, eliminând toxinele celulelor. Utilizați o piatră de jad încălzită pentru a masa tenul, aceasta va dilata vasele de sânge, va accelera circulația sângelui și va îmbunătăți microcircularea și buna funcționare a canalelor și colateralelor pentru a reduce inflamația.

  2. Mai puteți beneficia de tratament cu Jalupro, acesta este folosit cu succes in toate spitalele mari de dermatocosmetică din lume, Jalupro este un  complex special de acid hialuronic şi aminoacizi esenţiali cu rol în sinteza colagenului. Pe lângă efectele de întârziere ale procesului de îmbătrânire cutanată, tratamentul cu Jalupro poate fi o variantă în tratamentul vergeturilor, cicatricilor post acnee sau varicelă şi este o metodă ce potenţează şi completează alte proceduri estetice medicale.

Tratamentul cu Jalupro se adresează în special ridurilor fine şi le poate doar diminua pe cele profunde. Deasemenea, nu are efect pe petele vasculare sau pigmentare (angioame, lentigine, teleangiectazii) care pot fi  prezente în cadrul procesului de îmbătrânire cutanată.

  1. O altă metodă, care pare sa ne cucerească din prima, este vinoterapia, da, vorbesc despre vin și despre struguri. Chiar dacă alcoolul, precum fumatul, este un factor de risc major pentru apariția ridurilor, când mergeți la un cabinet de dermatocosmetică întrebați de această procedură. Având la bază vinoterapia, tratamentul Kianty Experience acționează ca un detoxifiant perfect pentru piele, oferind efect de lifting și de diminuare a ridurilor. Polifenolii din struguri sunt puternici antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi, protejând tenul de acțiunea factorilor externi, redând fermitatea și strălucirea tenului.

Pașii tratamentului: se realizează o curățare și o tonifiere cu produse speciale, destinate tenului matur, urmată de efectuarea peelingului clasic, dezincrustarea și efectuarea extracțiilor (dacă este cazul), masajul facial, aplicarea concentratului activ pe bază de elastină și glicozaminoglicani (pentru creșterea tonusului și a hidratării) și a unei măsti alginate cu efect ocluziv și de fermitate, încheind cu crema de zi și crema perioculară, pe bază de alfahidroxiacizi și vitamina E, cu puternic efect antirid.

  1. Daca exista foto-îmbătrânire, există și foto-rejuvenare, aceasta va modifica straturilor profunde ale epidermei cu impulsuri luminoase intense. Avantajele acestei metode includ un regim blând: procedura este nedureroasă și nu necesită mult timp.

Alte tehnici inovative sunt: ozonterapia, mezoterapie, thermage, ELOS, diferite moduri de aplicare a laserului precum și a ultrasunetelor.

Ultimul meu sfat ar fi: spălați-vă mereu fața cu apă rece, acesta e secretul primordial al generațiilor ce au fost înaintea noastră, atunci când nu aveau cunoștințe despre aceste metode, când nu aveau la dispoziție toate aceste ingrediente, spălarea feței zilnice cu apă rece de izvor a avut unul din rolurile cele mai importante în menținerea unui ten sănătos. Apa rece stimulează circulația sanguină, aducând un surplus semnificativ de oxigen și nutrienți feței, astfel producția de colagen și elastină este la un nivel optim, în plus, temperatura rece închide porii, dacă aceștia sunt închiși nu veți avea nevoie după să îi curățați. Să nu uităm că cele mai inovative tehnici se bazează pe cele mai simpliste și logice legi ale naturii.

< PrecedentulUrmătorul >