16

Dec

Acidul retinoic, cel mai important produs din rutina zilnică

Retinoizii sunt o clasă de compuși derivați din vitamina A sau care prezintă asemănări structurale și/sau funcționale cu vitamina A. Sunt implicați în procesul de embriogeneză în timpul dezvoltării sistemului nervos, ficatului, inimii, rinichilor, intestinului, ochilor și membrelor. Retinoizii sunt utilizați în tratamentul așa-numitei „orbiri nocturne” deoarece sunt responsabili pentru buna funcționare a ochilor. În dermatologie sunt utilizați pentru tratarea problemelor precum acneea, rozaceea, psoriazisul, cancerul, inflamația foliculilor de păr de cauză bacteriană și lupus eritematos.

Care sunt beneficiile acestora asupra pielii?

Vitamina A și derivații săi, în special retinolul, sunt printre cele mai eficiente substanțe care întârzie procesul de îmbătrânire. Retinolul liposolubil pătrunde în stratul cornos (cel mai superficial strat al pielii) și, într-o mică măsură, în derm, aceștia sunt responsabili pentru proliferarea celulelor pielii, întărirea funcției de protecție a epidermei și reducerea pierderii excesive de apă.

Mai mult, retinoizii protejează împotriva degradării colagenului și îmbunătățește angiogeneza (formarea vaselor de sânge responsabile de nutriția pielii).

Care sunt cele mai importante tipuri de acid retinoic?

1. Tretinoina este cea mai bioactivă formă dintre retinoizi aplicați local pe piele. Tretinoinul mărește rata de întinerire a celulelor, provocând și dispersia granulelor de melanină (astfel va avea efect și asupra hiperpigmentării care apare de obicei după arsurile solare sau post acnee).

2. Retinolul este cel mai frecvent utilizat în tratamentul cosmetic. Este foarte stabil și bine tolerat. Acidul retinoic se dovedește a fi de aproximativ 20 de ori mai puternic decât retinolul. În primul rând, retinolul este transformat în acid retinoic, doar așa va fi bioactiv.

3. Retinalul este o altă formulă a vitaminei A, aceasta este utilizat în produse cosmetice, cu toate acestea, eficacitatea sa în tratamentul pielii este limitată, îmbunătățește doar ușor ridurile și textura pielii în comparație cu acidul retinoic, însă este mai puțin iritant și bine tolerat. Este utilizat pentru ameliorarea semnelor de fotoîmbătrânire care apar după expunerea prelungită la soare fără a folosi protecție UV.

4. Esterii retinilici, cum ar fi acetatul de retinil și palmitatul, sunt utilizați în mod obișnuit în produse cosmeceutice. Ele sunt foarte stabile, dar mai întâi trebuie să fie transformate în retinol iar în etapa ulterioară în acid retinoic. Au ca rezultat o eficacitate scăzută a proprietăților antirid în comparație cu retinolul și cu acidul retinoic.

Care sunt efectele adverse?

  • În timp ce anumite efecte secundare, cum ar fi iritația ușoară, uscăciunea și sensibilitatea la soare sunt normale deoarece pielea se adaptează la ingredientul activ, descuamarea intensă, roșeața și arsurile nu sunt- și cei cu piele deosebit de sensibilă sau care se luptă cu afecțiuni precum rozaceea sau eczeme ar trebui să se ferească de retinol și de derivatele acestuia.

  • Au fost menționate preocupări ridicate cu privire la administrarea topică de retinoizi în primul trimestru de sarcină, care poate fi corelat cu embriopatia retinoidă. Embriopatia retinoidă a fost descrisă inițial după ce vitamina A era luată în pastile de către femeile însărcinate. Cu toate acestea, terapia topică (folosirea cremelor și serurilor) cu retinoizi nu pot fi recomandate în timpul sarcinii din cauza posibilele efecte negative asupra dezvoltării fătului.

Sfaturi pentru utilizare

  1. Începeți să îl folosiți în perioada în care aveți 20-30 de ani dacă doriți să preveniți îmbătrânirea prematură.

  2. Integrați retinolul încet și ușor. „Retinolul poate fi foarte iritant dacă este folosit prea des sau dacă formula este prea puternică pentru pielea ta”, spun dermatologii, aceștia recomandă să începeți cu o cantitate de mărimea unui bob de mazăre și cu o concentrație scăzută (de la 0,01% la 0,03%), utilizați-l de două ori pe săptămână, crescând încet utilizarea pentru a oferi pielii șansa de a se acomoda.

  3. Încercați să evitați folosirea acestor produse cu o zi înainte de utilizarea produselor exfoliante deoarece ambele sensibilizează pielea, spune ea, dacă aveți o programare la un cabinet de frumusețe pentru microneedling, microdermabraziune sau chiar curățare profundă trebuie luați o pauză de la retinol.

  4. Dacă aveți pielea sensibilă, predispusă la roșeața sau erupții folosiți cremele care au o eliberare prelungită a substanței active deoarece aceasta va acționa treptat fără a irita pielea.

  5. Folosiți retinol numai noaptea și purtați protecție solară SPF în fiecare zi. „Retinolul vă face pielea mai sensibilă la razele UV, iar lumina soarelui scade eficacitatea produsului”, explică Bowe, care instruiește pacienții să folosească retinoizii doar noaptea și să se aplice zilnic un SPF 30 cu spectru larg sau mai puternic în timpul zilei.

Atenție la asocierea lor cu alte produse!

  • Medicamentele topice concomitente, săpunurile, demanchiantele, produsele cosmetice care au un efect puternic de uscare și produsele cu concentrații mari de alcool trebuie utilizate cu precauție din cauza posibilei interacțiuni cu tretinoina!

  • O atenție deosebită trebuie exercitată la utilizarea preparatelor care conțin sulf, resorcinol sau acid salicilic. De asemenea, se recomanda să existe o perioada de pauză în utilizarea acestor produse.

Ce așteptări să avem la utilizarea lor?

  1. Acidul retionoic acţionează adânc în interiorul pielii însă acest lucru necesită timp. Nu puteți creste beneficiile prin utilizarea unei cantități mai mari de cremă/ser, doar veți irita pielea iar după veți renunța la acest produs. Fiți răbdătoare.

  2. Este posibil să apară disconfort sau exfoliere în primele zile ale tratamentului. Unii pacienți observă, de asemenea, că pielea lor începe să capete o nuanță mai roșiatică. Aceste reacții pot fi de obicei reduse la minimum urmând instrucțiunile cu atenție. Dacă efectele devin excesiv de supărătoare, consultați-vă medicul.

  3. Veți observa o îmbunătățire a aspectului pielii doar după 6 până la 12 săptămâni de terapie. Nu vă descurajați dacă nu observați nicio îmbunătățire imediată. Nu întrerupeți tratamentul la primele semne de îmbunătățire. Odată ce acneea este sub control ar trebui să continuați aplicarea regulată pentru a susține structura optimă a pielii.

Acestea au fost cele mai importante informații în legătura cu acidul retinoic și derivații săi, evitați utilizarea acestuia dacă sunteți însărcinată sau dacă alăptați, este un produs cu efecte dovedite de mult timp, însă acestea apar cu timpul, dacă îl folosim neregulat din păcate nu vom observa beneficiile, folosiți-l cu încredere în rutina dumneavoastră, își merită timpul acordat!

< PrecedentulUrmătorul >