25

Mar

Cariile și tot ce trebuie să știm despre aceste probleme

Încă de mici, cariile au fost printre primele probleme care ne-au obligat să cunoaștem mai îndeaproape acei oameni foarte răi, care sperie mult, care ne cauzează durere și ne cauzează un puternic sentiment de frică, adică stomatologii. Ei bine, din fericite, scopul lor este să ne protejeze de efectul nociv al cariilor, acestea sunt mult mai mult decât o problemă estetică.

Câți dintre voi știți ca o simpla carie poate sa ducă la paralizie faciala, pierderea vederii, infecție sistemica, probleme digestive, miros neplăcut al gurii, scăderea imunității? Iar astea au fost doar efectele dovedite, oare câte mai sunt?

Voi începe cu descrierea cariilor, ce sunt acestea, cum apar, care sunt factorii predispoziții, care sunt riscurile și desigur cum sa ne protejăm de ele, sau cum sa ne protejăm de stomatologi.

Cariile dentare reprezintă o boala sistemică multifactorială care rezultă din interacțiunea dintre placa bacteriana/flora bacteriana, factori individuali (de exemplu: dieta, compoziția și cantitatea salivei, utilizarea fluorului) și structura dintelui. Procesul de îmbolnăvire rezulta din dezechilibrul factorilor protectivi care duc la mineralizarea dinților și factorii distructivi care duc la demineralizarea acestora. Este important de știut ca procesul de formare al cariilor in stadiile inițiale este reversibil și poate fi stopat, acestea nu se dezvolta în câteva zile, ci de-a lungul unei perioade îndelungate de timp, chiar ani. Pe suprafața dinților se acumulează bacterii și astfel se formează placa dentară. Primele semne sunt mici pete albe în smalțul dentar, acestea sunt cariile incipiente, acesta e momentul cel mai optim de a interveni prin modificarea obiceiurilor de igiena orală și introducerea apei de gura ce conține fluor. În lipsa unei igiene orala îmbunătățite și adecvate și a aplicării orale de produse fluorurate, procesul de formate al cariilor avansează. Smalțul suprafeței dentare este încontinuu distrus pana se ajunge la dentina subiacentă și sensibilă. Suprafața afectată se va prăbuși spre interior și se va forma o cavitate. Trebuie sa privim cariile ca pe o boală cronica, de la apariția petei albe pana la o cavității in interiorul dintelui poate să treacă mai mulți ani, mare atenție însă la copii, când are loc erupția dinților permanenți acest proces se dezvoltă mult mai rapid. Aproximativ 90% din carii sunt localizate la nivelul denivelărilor și fisurilor din suprafața ocluzală a dinților posteriori, molarii fiind mult mai predispuși, de aceea, dacă observați ca aveți carii atipice, multiple, în alte locuri decât acestea, căutați o alta cauză la medicul endocrinolog, gastroenterolog, deoarece lipsa calciului sau problemele de digestie pot afecta de asemenea dentiția.

Există mai multe tipuri de carii, cele mai importante sunt: cariile coronare (tipul cel mai frecvent întâlnit, localizate pe suprafața ocluzală și spațiile interdentare care sunt insuficient igienizate), cariile radiculare (dacă gingiile se retrag, din diverse motive, rădăcina dintelui este expusă, aceasta nu este acoperită de smalț și se cariază mult mai ușor), *cariile secundare** (acestea se formează în jurul obturațiilor/plombelor și coroanelor existente).

Sa vorbim acum despre factorii predispozanți, unii dintre ei au fost descriși mai sus.

  1. Igiena orală precară cu apariția ulterioară a plăcii bacteriene, sau așa numitul tartru.

  2. Alimentele de consistență dură care duc cu timpul la fisurarea dinților.

  3. Alimentele bogate în zahăr, cele mai periculoase sunt băuturile carbogazoase cu un conținut ridicat de zahăr, caramelele, bomboanele, mierea, ciocolata, în principat dacă acestea sunt consumate între mese.

  4. Fumatul, fumul țigărilor duce la scăderea cantității de salivă ceea ce va duce la o protecție mai slaba a dinților împotriva plăcii bacteriene.

  5. Bolile digestive, în special refluxul gastro-esofagian, dacă după ingestia cafelei, ciocolatei, sau a altor alimente dulci simțiți o senzație de arsura la nivelul gâtului, adresați-vă medicului deoarece sunt șanse mari de a avea reflux gastro-esofagian, substanțele acide de la nivelul stomacului vor ajunge în cavitatea bucală și vor afecta dentiția.

  6. Cele mai recente studii au demonstrat că cariile reprezintă o boală contagioasă, iar dacă vrem să fim mai radicali, o adevărată epidemie. Mai nou s-a arătat o clară legătura între anumite bacterii și fungi de la nivelul cavității bucale cu apariția cariilor, cele mai importante sunt: Streptococcus mutans și Streptococcus sobrinus, Lactobacillus și Actinomyces. Da, cavitatea bucală este considerată o regiune cu cele mai multe bacterii din corpul nostru, însă acestea sunt implicate în mod pozitiv în procesul digestiei și al protecției imune, însă acești patogeni sunt clar implicați in apariția cariilor dentare. Oricât de greu ar fi de imaginat, cariile, din cauza acestor bacterii, sunt boli contagioase ce se transmit prin salivă, studiile specializate anume pe această temă au demonstrat o prevalență crescută a cariilor la copiii a căror părinți au de asemenea carii, acestea ar putea rezulta fie dintr-o igienă necorespunzătoare similară, fie din cauza transmiterii acestor patogeni.

  7. Predispoziția genetică, aceasta va influența forma dinților, dimensiunea acestora, dimensiunea spațiilor interdentare, gradul de mineralizate al acestora, grosimea smalțului etc, toți acești factori influențează pozitiv sau negativ igiena orală.

    Să vedem acum care sunt principalele posibilități de apărare împotriva cariilor, protecția este mereu prioritară tratamentului.

    Trebuie să acordăm o mare atenție igienei orale a copiilor deoarece în perioada erupției dentare, dinții sunt mult mai susceptibili la apariția cariilor smalțul nefiind mineralizat în totalitate. Primii dinți de lapte trebuie periați zilnic, în special seara cu o pastă de dinți cu fluor pentru copii aflați în acest interval de vârsta. La vârsta de 3-6 ani, chiar dacă copiii au tendința de a experimenta singuri periajul, pentru a îndepărta placa bacteriană în totalitate este nevoie de intervenția părinților. După această vârstă, conform Academiei Europene de Stomatologie Pediatrică (EAPD), nivelul de fluor recomandat pentru pastele de dinți utilizate este 1450 ppmF.

Alte măsuri obligatorii sunt:

  • Curățarea zilnică a spațiilor interdentare cu ață dentară sau periuțe interdentare, tehnica periajului este de asemenea foarte importantă, periați numai în direcția gingie-dinte, deoarece în acest mod nu veți îndepărta gingia de la nivelul rădăcinii dintelui care este mult mai sensibilă.

  • Folosirea apei de gură fluorurate cel puțin o dată pe zi.

  • Dacă vă este mai ușor, mâncați după masă un măr, referindu-ne la zicala din limba engleză “An apple a day, keeps the doctor away”, “ Un măr pe zi, ține doctorul la distanță”. Fibrele din măr curăță eficient spațiile interdentare greu accesibile periajului, în cazul în care nu aveți ața dentară la îndemână, mâncați un măr.

  • Dacă totuși placa bacteriană s-a format, mergeți cel mai bine la un medic stomatolog pentru îndepărtarea ei, este ușor să previi apariția ei, însă nu la fel de ușor sa o îndepărtezi acasă.

  • Supliniți aportul de calciu mai ales în timpul perioadei de creștere, în timpul alăptării, după menopauză deoarece calciul este unul dintre cele mai importante minerale de la nivelul dintelui.

  • Încercați să consumați alimentele bogate în zaharuri și amidon în timpul meselor și nu între mese, pentru a limita expunerea dinților la acizii produși de acestea.

  • Asigurați un aport corespunzător de fluor în apa de băut. Dacă sursa dumneavoastră de apă potabilă nu conține fluor, medicul dentist sau pediatru poate dentist poate prescrie suplimente zilnice pe bază de fluor, atenție însă la supradoza, poate să apară fluoruroza în cazul excesului de fluor, aceasta se manifesta prin apariția unor pete mici, galbene pe suprafața dinților.

Iar acum, voi vorbi despre cea mai urâtă parte a articolului, sper ca vă voi face să înțelegeți de ce cariile nu sunt o simplă problemă estetică, în principiu, aceste reacții adverse se întâmpla foarte rar, în cazul în cariile se dezvolta doar în interior și nu sunt vizibile la suprafața, acest lucru se poate întâmpla datorită fisurării dinților și pătrunderea acizilor în interior, sau în cazul neglijării îndelungate.

Noile studii din America au demonstrat o puternică corelație între întârzierea creșterii copiilor și dinții puternic cariați, acest fapt ar putea fi explicat prin mai multe moduri, în primul rând copiii cu dinți cariați au un regim alimentar dezechilibrat, bogat în dulciuri, acestea la rândul lor scad pofta de mâncare, urmând ca copilul sa mănânce puțin, la ore incorecte și cu o dietă săracă în nutrienți, vitamine, calciu și alte minerale specifice intervalului de vârsta. În al doilea rând, dinții copiilor sunt mai puțin mineralizați, să nu uitam că o carie este totuși o infecție localizata, din cauza densității scăzute, aceasta infecție are capacitatea mult mai mare de a se răspândi în întregul corp prin intermediul sistemului limfatic sau vaselor de sânge, sistemul lor imunitar va fi suprasolicitat, astfel încât acesta poate afecta indirect creșterea armonioasă. În al treilea rând, tot noile studii au demonstrat ca o dezvoltare echilibrată nu poate avea loc într-un mediu în care copilul are probleme psihologice cum ar fi: lipsa de atenție, stres, lipsa dragostei și a afecțiuni părinților, permanenta stare de nervozitate, lipsurile, principalii hormoni care sunt implicați în creștere, respectiv în mineralizarea osoasă și dentară sunt secretați de hipotalamus și talamus, aceste arii ale creierului sunt principalele structuri care sunt responsabile de comportamentul, emoțiile, reacțiile, obiceiurile, modul de gândire a copilului. Când principala stare a copilului este tristețea sau inferioritatea, aceste structuri vor secreta mai puțini hormoni, acest proces a fost numit nanism psiho-social, anume acești copii din păcate sunt predispuși la dezvoltarea cariilor, pe de o parte, din cauza unei atenții oferite nesatisfăcătoare, iar pe de alta parte, din cauza concentrației scăzute al acestor hormoni care vor duce la o mineralizate insuficientă. Oferiți-le dragoste copiilor dumneavoastră!

Un alt studiu s-a ocupat de corelația dintre problemele oculare și cariile, din păcate asocierea acestora este foarte puternică. În primul rând, o carie care se dezvoltă în interior poate sa propage infecția foarte rapid prin sistemul limfatic și sanguin către structurile învecinate, acestea sunt: amigdalele, urmând apoi să afecteze sistemul respirator, osul maxilar și mandibular, o infecție la nivelul osului se tratează groaznic de greu, de cele mai multe ori este nevoie de excizie, iar pe calea nervului oftalmic, infecția poate să ajungă în interiorul cavității orbitale formând abces, iar dacă nu se tratează la timp aceasta poate sa progreseze ducând fie la pierderea vederii, fie la Sepsis (infecția întregului organism), ambele la fel de dezastruoase. În al doilea rând, glaucomul este asociat în mare parte cu diabetul, diabetul cu o alimentație necorespunzătoare, iar aceasta alimentație cu cariile.

Alte abcese mici se pot dezvolta în cavitatea bucală, mai ales în părțile posterioare ale acesteia unde sunt greu vizibile, primele semne ar putea fi: durerea, febra și halena (mirosul urât al gurii), acestea necesită un tratament prompt pentru a împiedica răspândirea infecție în tot organismul.

Așa cum problemele sistemului digestiv pot afecta dentiția, la fel dentiția poate afecta sistemul digestiv prin mai multe modalități: infecția se răspândește direct de la nivelul cavității bucale către celelalte organe, sau în anumite studii de cercetate s-a demonstrat că solicitarea în continuă a sistemului imunitar poate duce cu timpul la defectarea acestora cu apariția ulterioară a bolilor autoimune, una dintre acestea este boala Crohn, boala care din păcate are o incidența tot mai crescută din cauza unei vieți tot mai stresante și solicitante. Nu în ultimul rând, dacă cariile au dus la edentare (căderea dinților) parțială sau totală, alimentele nu vor fi destul de bine mărunțite în cavitatea bucală iar stomacul și intestinele vor trebui să suplinească această funcție, cu timpul poate să apară diferite deficite nutriționale sau vitaminoase pentru că acestea nu au fost absorbite suficient de către sistemul nostru digestiv.

Tot din cauza infecție locale, care cu timpul devine sistemică, se pot dezvolta următoarele afecțiuni: gingivită, agravant și mai mult procesul de cariere, infecții respiratorii, acestea vor agrava halena, miocardită și infecții ale valvulelor inimii, în special când cariile se suprainfectează cu Streptococi, acest lucru se întâmpla mai ales la bătrâni.

Sper că aceste dovezi v-au convins de faptul că orice carie reprezintă o problemă medicală, fiind mai mult decât una estetică, înainte de a căuta boala să încercam să căutam și cauza, vom fi uimiți despre cât de complex este corpul nostru și cât de bine sunt asociate toate lucrurile, prevenția e cheia sănătății!

< PrecedentulUrmătorul >