20

Dec

Diabetul zaharat, boala de care trebuie să ne ferim

Dacă ar fi să căutăm o definiție medicală a uneia dintre cele mai frecvente boli metabolice din zilele noastre, diabetul zaharat, aceasta ar fi una destul de simplă și ar fi sublinia în termeni clari tipul de afecțiune și clasificarea acesteia:

Diabetul reprezintă un sindrom heterogen caracterizat prin hiperglicemie cronică care rezultă din două mari posibilități:

  1. Deficit de secreție de insulină

  2. Deficit de acțiune al insulinei (insulinorezistență)

  3. În cazuri excepționale, ambele

Consecința instalării hiperglicemiei cronice va fi afectarea treptata a tuturor celulelor corpului, care afectare odată apărută, va necesita o monitorizare și un control permanent. De aceea prevenția, un stil de viață sănătos și conștient vor trebui avute în vedere și în același timp promovate.

Ce este hiperglicemia?

Hiperglicemia reprezintă un nivel ridicat de zaharuri în sânge, rezultat pe de o parte de un aport ridicat de alimente (carbohidrați) cunoscute ca fiind alimente dulci (așa-numitele glucide) în organism, iar pe de altă parte datorat unei defect de metabolizare al glucidelor odată ajunse în organism de către insulină (prea puțină sau ineficientă).

Ce este insulina?

Insulina este un hormon care se secretă în mod constant în organismul uman, cu origine la nivelul celulelor β din pancreas și care este responsabil de metabolizarea glucidelor, rezultând astfel scăderea zahărului în sânge. În momentul în care este afectată producția pancreatică a acestui hormon apar dereglări ale metabolismului glucidic care duc la instalarea diabetului zaharat. De ce trebuie să avem în vedere prevenirea acestei probleme de sănătate publică care acaparează din ce în ce mai multe persoane, încă de la cele mai fragede vârste?

Răspunsul este unul simplu, caracterul cronic al acestei boli – mai exact, faptul că nu este o problemă care odată tratată se vindecă, ci necesită monitorizare și tratare permanentă de-a lungul întregii vieți.

În ceea ce privește apariția diabetului la copii (Diabet zaharat de tip I-specific copilului și tinerilor), trebuie avută în vedere cauză autoimună, mai exact formarea și acțiunea unor anticorpi asupra celulelor β pancreatice, cu destrucția acestora, ceea ce duce la alterarea metabolismului glucidic și un tratament continuu cu insulină. Susceptibilitatea genetică trebuie avută în vedere în cazul diabetului zaharat de tip I, dar și o serie de factori de mediu precum virusuri (enterovirusuri), bacterii și paraziți.

În cazul diabetului zaharat de tip II, prezent în cca. 90% din cazurile existente de diabet, persoanele afectate sunt de vârstă adultă, de multe ori înaintată , asociind și alte probleme de sănătate - comorbidități. Factorii declanșatori ai Diabetului Zaharat sunt reprezentați de o serie condiții pe care de multe ori le-am putea prevenii printr-un stil de viață echilibrat.

Ceea ce ne îngrijorează în privința acestei boli nu este patologia în sine, asta pentru că accesul la medicație în zilele noastre este unul foarte la îndemână și eficient dacă este corect respectat, ci complicațiile care vor apărea în timp, acestea fiind puse pe seama unui nivel ridicat de zahar în sânge și a acțiunii hiperglicemiei pe termen lung.

Aceste complicații afectează marea majoritate a organelor și sunt de natură cronică:

Afecțiuni microvasculare de tipul: retinopatiei diabetice cu afectare vederii până la pierderea acesteia dacă nu se intervine într-un mod rapid și eficient, afectare renală care poate evolua până la insuficiență renală, afectarea sistemului nervos prin acțiune directă asupra neuronilor.

Afecțiuni macrovasculare precum: boli arteriale periferice, cu afectarea circulației sangvine la nivelul membrelor și o evoluție rapidă ce poate merge până la amputare zonelor afectate, afectare cardiacă prin boli coronariene ischemice și nu în ultimul rând afectarea creierului prin privarea acestuia cu sânge, în cazul afecțiunilor cerebrovasculare.

Așadar, diabetul zaharat poate fi privit ca fiind o afecțiune progresivă, degenerativă, care dacă nu este corespunzător tratată și ținută sub control, poate duce la o înrăutățire semnificativă a stării de sănătate și chiar deces.

Cum putem preveni apariția diabetului zaharat?

Stilul de viață este cel care ne dictează apariția multor afecțiuni, printre care și a diabetului zaharat. Astfel, ia în considerare următoarele:

• Dieta pe care o avem ne poate influența într-un foarte mare fel starea de sănătate. Evită glucidele rafinate, sucurile îndulcite cu zahăr, alimentele procesate, mâncare de tip fast-food, alimente cu densitate calorică mare, de tipul grăsimilor și a celor foarte sărace în fibre.

• Sedentarismul. Se știe că persoanele supraponderale au un risc mult mai mare de a dezvolta o boala de origine metabolică. Studii efectuate de-a lungul timpului au asociat apariția diabetului cu un stil de viață lipsit de mișcare fizică, raportat undeva la mai puțin de 6 ore pe săptămână de activitate.

• Tabagismul cronic. Fumatul în momentul de față este unul dintre principalele vicii asociate cu apariția diabetului zaharat în asociere și cu alte boli metabolice. Fumatul început la o vârstă fragedă favorizează și mai mult instalarea diabetului în rândul tinerilor. Dacă în trecut diabetul zaharat caracteriza vârstele înaintate, în zilele de astăzi aceasta boala se regăsește cât mai mult la cei cu vârstă cuprinsă între 30-50 ani.

• Alterarea și reducerea orelor de somn este de asemenea un alt factor declanșator al acestei boli metabolice.

• Trebuie luați în considerare în același timp evitarea expunerii la anumiți factori de mediu, în deosebi poluanți: pesticide, erbicide, hexaclorbenzen, plastice, metale grele de tipul mercur, plumb, arsen și totodată produse cosmetice cu compoziție nocivă.

Respectarea prezentării periodice la medic poate preveni sau diagnostica în stadii incipiente această boală. Este de reținut faptul că diabetul este o patologie care nu doare, de cele mai multe ori, pacientul prezentându-se la medic în momentul în care deja apar complicații ale bolii care vor afecta calitatea vieții.

Așa că nu ezita să te prezinți la medic dacă observi că stare ta de sănătate s-a modificat și te confrunți cu simptome precum:

• Poliurie (urinări mult mai dese decât în mod normal)

• Polidipsie (sete exagerată)

• Polifagie (o foame exagerată și constantă)

• Pierdere/scădere în greutate

Nu uita, diabetul zaharat este o boală cronică care odată ce a debutat va persista toată viața, așa că, nu ezita în a avea grijă de viața pe care o ai și obiceiurile care te caracterizează!

Să faci din stilul tău de viață o prioritate!

< PrecedentulUrmătorul >