27

Jun

Principalele cauze ale îngălbenirii dinților și cum putem să îi albim natural

Să începem cu un adevăr, oricât de obiectivi nu am fi, prima impresia asupra unei persoane este influențată în mare parte de zâmbet, iar o nuanță de galben-pai nu ajută prea mult.

În acest succint articol voi încerca să vorbesc despre cauză, efect, prevenție și curățare.

Din păcate procesul de colorare are loc atât de încet, încât nu ne dam seama de acest lucru, iar atunci când observam se întâmpla de multe ori sa fie prea târziu pentru o încercare de a reveni în mod natural la albul imaculat, sau cel puțin la un alb. Dar nu e loc de disperare, soluții există mereu, depinde cât de bine ne documentăm.

Cauzele, veți fi uimiți de câte obiceiuri alimentare provoacă acest proces de îngălbenire, sau dacă avem mai puțin noroc, putem moșteni o nuanță mai gălbuie a smalțului din familie, așa cum se transmite genetic culoarea parului așa se transmite și culoarea dinților.

În primul rând: cafeaua, ceaiul negru, vinul roșu, băuturile carbogazoase și mai ales cele de culoare închisă (Coca-Cola), ciocolata, țigările (observati culoarea mustății sau ale unghiilor persoanelor care fumează mult), sfecla, socul de roșii, fructele întunecate precum: afine, mure, coacăze, struguri roșii, cireșe ,vișine și citrice, acestea colorează din cauza acidități lor care va sensibiliza smalțul (stratul exterior al dintelui). Un alt factor major este fluorul, paradoxal însă, având în vedere că fluorul se adaugă în apa anume pentru igiena orală având potențial de a preveni apariția cariilor, administrarea acestuia în exces pe cale orala prin medicamente, apă de gură, pastile poate duce la apariția petelor galbene pe dinți, și nu la ingălbenirea uniformă.

Igiena incorectă, mai ales la timpul nepotrivit, este de asemenea o cauză principală. Având în vedere că nu putem elimina aceste alimente din regimul nostru, trebuie să periem dinții la o distanța nu mai mare de o oră, acidul din alimente subțiază smalțul, când acesta devine translucid, dentina subiacentă este expusă, iar culoarea galbenă a acesteia va fi exprimată mai mult.Iar periajul incorect din cauza tehnicii duce la aparitia tartrului, acesta fiind o peliculă gălbuie și rugoasă ce se depune pe suprafața dintelui.

Alimentele tari, indirect, acestea duc fracturarea/zgârierea smalțului iar apoi acizii din alimente vor avea un potențial mai mare de a îl distruge.

Mâncatul incorect, ciocolata, băuturile carbogazoase se consuma după masa, deoarece cantitatea de salivă neutralizează aciditatea, în niciun caz nu se consuma ciocolata seara, atunci când secreția de salivă este minimă.

Lipsa de calciu din organism, calciul joaca un rol primordial în formarea unei dentiții puternice și de culoare albă, lipsa acestuia duce atât la edentație (căderea dinților) cât și la fragilizarea acestora cu aparitia ulterioara a cariilor și a ingălbenirii lor.

La vârstnici vom observa, în general, că culoarea dinților este galbenă, acest lucru apare în urma însumării tuturor factorilor descriși plus procesul natural de subțire a smalțului, demineralizarea acestuia, cu expunerea ulterioara a dentinei.

Efectul poate fi dedus din textul precedent, pete mici din cauza fluorului, îngălbenirea totală din cauza:subțierii, fracturării sau colorării directe a smalțului de către coloranții din alimente, modul de ingălbenire este foarte divers.

Prevenția, precum și tratamentul, poate fi extrasă din cauză, în primul și în primul rând, igienizarea cât mai corectă, și mai ales, la timpul potrivit. Cel mai interesant lucru este că nu contează atât de mult cantitatea de ciocolată sau de alimente ingerate, ci momentul în care le consumam, curățarea dinților trebuie făcută la un interval nu mai mare de o oră de la consumul acestora iar între mese trebuie să existe pauză de cel puțin 3 ore pentru a nu expune în mod permanent smalțul la substanțele ce îngălbenesc, iar cel mai simplu, dar și cel mai important, periajul dinților se face în mod obligatoriu după fiecare masă și acesta trebuie să fie însoțit de utilizarea aței dentare, periajul simplu nu elimina resturile alimentare de pe suprafețele interdentare.

- Mâncatul unui măr după fiecare masă este similar periajului, fibrele acestuia elimină resturile alimentare, folosirea gumei de mestecat care, desigur, nu conține zahăr sau coloranți, ci în schimb conține pigmenți de albire.

- Educația, aveți grijă ca copiii dumneavoastră să înțeleagă și să fie conștienți de importanța unei igiene corecte, dacă le insuflăm și îi încurajăm de mici să aibă obiceiuri bune, ei vor preveni îngălbenirea încă de la o vârsta fragedă.

- Consumul băuturilor carbogazoase și a celor închise la culoare cu paiul, la fel ar putea fi o soluție.

Sa vedem acum ce metode de curățare avem la dispoziție, vom începe cu cele naturiste, de la natură pleacă totul!

1. Curățarea cu ajutorul peroxidului de hidrogen și bicarbonatului de sodiu. Luați un disc demachiant din bumbac și înmuiați-l în peroxid de hidrogen, zâmbiți, și frecați uniform dinții cu acest disc, aveți grijă să nu înghițiți peroxidul, stați cu gura deschisă timp de 30 de secunde, după, aplicați oricare pastă de dinți pe periuță iar deasupra presărați 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu, periați în mod obișnuit și clătiți gura.

2. Sucul de lămâie și bicarbonatul de sodiu. Ștergeți dinții cu un disc de bumbac, amestecați o linguriță de bicarbonat de sodiu cu suc de lămâie proaspăt, periați dinții cu acest amestec și lăsați-l sa stea pe dinți aproximativ un minut, nu mai mult, clătiți apoi gura cu apă și periați dinții ca de obicei.

  1. Aceasta este metoda cea mai inofensivă, dar cu efecte la fel de vizibile, periați dinții ca de obicei, mixați în cantități egale apă cu peroxid de hidrogen, clătiți gura cu acest amestec timp de aproximativ un minut, aveți grija sa nu înghițiți acest conținut!!! Scuipați amestecul și clătiți apoi gura cu apă.

    4. Coaja de banană, interiorul acesteia, formați o pastă care conține pulpa de pe coaja bananei, aplicați acest amestec pe suprafața dinților și lăsați-l să acționeze timp de 15 minute, încercați să vă mișcați buzele și dinții cât mai puțin posibil, periați dinții uniform pentru ca aceasta pasta să fie aplicată și în locurile greu accesibile, iar după periați dinții în mod obișnuit.

    5. Uleiul de nucă de cocos, trebuie doar să puneți o picătură de ulei de nucă de cocos în gura și să o lăsați sa acționeze timp de 15 minute, după aceea, periați dinții în mod obișnuit, dacă nu vi se pare confortabil, aplicați ulei de cocos deasupra pestei de dinți de fiecare data când vă spălați dinții. Studiile au demonstrat eficiența uleiul împotriva plăcii bacteriene și gingivitei, principala bacterie incriminată în acest proces este Streptococcus mutans, uleiul având un puternic efect antibacterian asupra acestui agent patogen va duce la îndepărtarea și prevenirea apariției tartrului.

    6. Benzile de curățare, în principiu, acestea se bazează pe o pastă formată din peroxid de hidrogen și bicarbonat de sodiu aplicate pe o bandă flexibilă din plastic, mai întâi, asigurați-vă că aveți mâinile curate, aplicați banda cu pasta peste dinții inferiori având grijă ca aceasta să nu acopere gingiile, faceți același lucru cu dinții superiori, așteptați de la 15 până la 30 de minute și după îndepărtați benzile, clătiți bine gura.

    7. Cărbunele activat, acesta este un alt ingredient pe care se bazează produsele de albire comercializate, înțelegând principiul de curățare putem să preparam acasă o pasta pentru albire, mărunțiți cărbunele activat cât de mult puteți, la fel ca și bicarbonatul de sodiu, acesta este grunjos și poate să zgârâie smalțul, amestecați acest praf cu pasta de dinți și periați dinții cu acest amestec, în plus cărbunele activat va duce la reîmprospătarea respirației și la anihilarea bacteriilor din cavitatea bucală.

Pentru ca aceste metode să aibă un efect vizibil și de lunga durată, nu mâncați și nu beți nimic timp de 30 de minute după efectuarea lor, repetați aceeași metodă de 3-4 ori pe săptămâna timp de 2 săptămâni, nu utilizați în exces bicarbonatul de sodiu întrucât acesta are și efecte adverse, aciditatea lui va duce în timp la sensibilizarea smalțului.

Să vorbim acum despre metodele mai profesionale de curățare a dinților, acestea se bazează pe aceleași ingrediente ca cele descrise mai sus, de aceea doar voi enumera cele mai bune soluții, fără însă a le descrie:

  • Pasta de dinți pentru albire

  • Benzi de albire, le voi enumera în ordine descrescătoare pe cele mai eficiente:

    -Crest 3D White Professional Effects Whitestrips at Amazon

    -White Glo Charcoal Deep Stain Remover Activated Charcoal Strips at Amazon

    -Crest 3D White Whitestrips at Amazon

    -Lumineux Oral Essentials Whitening Strips at Amazon (pentru dinți senzitivi)

    -Spotlight Oral Care Dental Teeth Whitening Strips at Ulta (pentru gingii senzitive)

    -Burst Coconut Whitening Strips at QVC (cu cel mai rapid efect)

  • Laser stomatologic pentru albire, atenție la riscuri!

  • Aparat dentar care constă într-o serie de gutiere transparente personalizate ce conțin agenți de albire

  • Albirea cu ajutorul plasmei (ZOOM) este realizată cu ajutorul gelurilor de peroxid de hidrogen activate de radiația luminoasă, dealtfel, este cea mai eficientă și rapidă metodă de albire în cabinetul stomatologic.

Cam atât am avut de spus despre albirea dinților, atât prin metode naturiste, cât și prin cele mai avansate, realizate acasă sau strict sub supravegherea stomatologului, sper ca au fost utile!

< PrecedentulUrmătorul >