08

Dec

Vitamina B12 ce trebuie să știm ?

Aveți suficientă vitamina B12? Veți dori să vă asigurați că aveți îndeajuns pentru a rămâne sănătoși .

Vitamina B12 participă la numeroase procese în corpul tău, ca un exemplu, ajută la formarea ADN-ului și a celulelor roșii din sânge.

Deoarece corpul tău nu produce vitamina B12 de sine stătător, trebuie să o obții din o Nutriție bogată în alimente de origine animală sau din suplimente o asemenea alimentație ar trebui să fie rutină, să faci asta în mod regulat, deoarece corpul tău nu stochează vitamina B12 pentru o perioadă lungă de timp.

Cât de mult să consumați?

Răspunsul depinde de cîteva elemente cheie cum ar fi : vârsta ta, obiceiurile alimentare, neapărat se ia în calcul afecțiunile medicale cît și medicamente pe care le-ai primit sau le primești în prezent .

Cantitățile aproximative recomandate, măsurate în micrograme (mcg), variază în funcție de vârstă:

Sugari până la vârsta de 6 luni: 0,4 mcg Bebeluși cu vârsta cuprinsă între 7-12 luni: 0,5 mcg Copii cu vârsta între 1-3 ani: 0,9 mcg Copii cu vârsta între 4-8 ani: 1,2 mcg Copii cu vârsta între 9-13 ani: 1,8 mcg Adolescenți 14-18 ani: 2,4 mcg (2,6 mcg pe zi dacă sunt însărcinate și 2,8 mcg pe zi dacă alăptează) Adulti: 2,4 mcg (2,6 mcg pe zi dacă sunt gravide și 2,8 mcg pe zi dacă alapteaza)

Surse alimentare de vitamina B12

Puteți obține vitamina B12 din alimente de origine animală, care o au în mod natural, sau din produse care au fost îmbogățite cu ea.

Sursele animale includ produsele lactate, ouăle, peștele, carnea roșie si carnea de pasăre. Dacă sunteți în căutarea unui aliment îmbogățit cu B12, verificați eticheta cu informații nutriționale a produsului.

Deficitul de vitamina B12

Majoritatea oamenilor primesc suficient din acest nutrient. Dacă nu sunteți siguri, puteți întreba medicul dacă ar trebui să vă faceți un test de sânge pentru a vă verifica nivelul de vitamina B12.

Odată cu vârsta, poate deveni mai greu să absorbiți această vitamină. Se poate întâmpla și dacă ați suferit o intervenție chirurgicală de slăbire sau o altă operație care v-a îndepărtat o parte din stomac sau dacă beți mult alcool.

De asemenea, este mai probabil să dezvoltați deficiență de vitamina B12 dacă aveți:

Gastrita atrofică, în care mucoasa stomacului s-a subțiat. Anemia pernicioasă, care îngreunează absorbția corpului de vitamina B12 Afecțiuni care vă afectează intestinul subțire, cum ar fi boala Crohn, boala celiacă, creșterea bacteriană sau un parazit. Abuzul de alcool sau consumul excesiv de alcool poate îngreuna organismul să absoarbă nutrienții sau să vă împiedice să consumați suficiente calorii. Un semn că vă lipsește suficient B12 poate fi glosita sau o limbă măritaă și inflamată. Tulburări ale sistemului imunitar, cum ar fi boala Graves sau Lupusul. Ați luat anumite medicamente care interferează cu absorbția B12. Acestea includ unele medicamente pentru arsuri la stomac, inclusiv inhibitori ai pompei de protoni (IPP), cum ar fi esomeprazol (Nexium), lansoprazol (Prevacid), omeprazol (Prilosec OTC), pantoprazol (Protonix) și rabeprazol (Aciphex), blocante H2, cum ar fi cimetidina (Tagamet) și famotidină (Pepcid AC); și anumite medicamente pentru diabet, cum ar fi metformin (Glucophage).

De asemenea, puteți avea deficiență de vitamina B12 dacă urmați o dietă vegană (adică nu mâncați produse de origine animală, inclusiv carne, lapte, brânză și ouă) sau sunteți vegetarieni care nu mănâncă suficiente ouă sau produse lactate pentru a satisface nevoile dvs. de vitamina B12. În ambele cazuri, puteți adăuga alimente fortificate în dieta dumneavoastră sau puteți lua suplimente pentru a satisface această nevoie.

Însărcinată sau proaspătă mămică?

Ești o femeie însărcinată care urmează o dietă vegană sau vegetariană și intenționezi să-ți alăptezi copilul doar cu laptele matern? Ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de naștere, astfel încât să aveți un plan în vigoare despre cum veți obține suficientă vitamina B12 pentru a vă menține copilul sănătos.

Fără suficientă de vitamina B12, bebelușul tău ar putea avea întârzieri în dezvoltare.

Simptomele deficitului de vitamina B12

Dacă aveți deficiență de vitamina B12, puteți deveni anemic. O deficiență ușoară poate să nu provoace simptome. Dar dacă nu este tratată, poate duce la simptome precum:

Slăbiciune, oboseală sau amețeală Palpitații ale inimii și dificultăți de respirație Piele palida O limbă netedă Constipație, diaree, pierderea poftei de mâncare sau gaze Probleme nervoase cum ar fi amorțeală sau furnicături, slăbiciune musculară și probleme la mers Pierderea vederii Probleme mentale cum ar fi depresia, pierderea memoriei sau schimbările de comportament.

Tratament

Dacă aveți anemie pernicioasă sau aveți dificultăți în absorbția vitaminei B12, veți avea nevoie de injecție cu această vitamină la început. Este posibil să fie nevoie să continuați să faceți aceste injecții, să luați doze mari de supliment pe cale orală sau să îl luați pe cale nazală după aceea.

Dacă nu mănânci produse de origine animală, ai opțiuni. Vă puteți schimba dieta pentru a include cereale îmbogățite cu vitamina B12, un supliment sau injecții cu B12 sau o doză mare de vitamina B12 pe cale orală, dacă aveți deficit.

Adulții în vârstă care au o deficiență de vitamina B12 vor trebui probabil să ia un supliment zilnic de B12 sau multivitamine care conține B12.

Pentru majoritatea oamenilor, tratamentul rezolvă problema. Dar, orice afectare a nervilor care s-a produs din cauza deficienței ar putea fi permanentă.

Prevenirea

Majoritatea oamenilor pot preveni deficiența de vitamina B12 mâncând suficientă carne roșie, carne de pasăre, fructe de mare, produse lactate și ouă.

Dacă nu mănânci produse de origine animală sau dacă ai o afecțiune care limitează cât de bine absoarbe organismul tău nutrienții, poți lua vitamina B12 într-un multivitamine sau alte medicamente prescrise de doctor.

< PrecedentulUrmătorul >