20

Apr

Aloe Vera- planta dedicată faraonilor accesibilă și la ora actuală

În acest articol voi prezenta succint cele mai importante informații despre Aloe Vera, le voi structura pentru a fi mai ușor de înțeles, subiectele sunt următoarele: Ce reprezintă Aloe Vera; Care sunt părțile componente utilizate în medicină; Care sunt beneficiile potențiale ale acestei plante; Efectele adverse și riscurile utilizării în exces a acesteia; Cum să selectăm și cum să păstram planta astfel încât proprietățile sale să fie păstrate.

Să începem cu începutul, Aloe Vera este cunoscută pentru proprietățile sale de vindecare încă de acum 6000 de ani, aceasta mai era denumită “planta tinereții” și era dăruită faraonilor egipteni precum un dar funerar, de asemenea, este menționată și în Noul Testament (Ioan 19:39 Și a venit și Nicodim, cel care venise la El mai înainte noaptea, aducând ca la o sută de litre de amestec de smirnă și aloe.... ). Aloe vera este o plantă verde perenă larg distribuită în zonele calde și uscate din Africa de Nord, Orientul Mijlociu al Asiei, sudul Mediteranei și Insulele Canare. Aloe vera derivă din „Allaeh” (cuvânt arab care înseamnă „substanțe amare strălucitoare” ) și „Vera” (cuvânt latin care înseamnă „adevărat” ). Gelul mucilaginos incolor din frunzele de Aloe vera a fost utilizat pe scară largă în farmacologie și cosmetică. În mod tradițional, această plantă medicinală a fost folosită pentru a trata problemele pielii (arsuri, răni și procese antiinflamatorii). Mai mult, Aloe vera a prezentat alte proprietăți terapeutice, inclusiv anticancerigene, antioxidante, antidiabetice și antihiperlipidemice. Aloe vera conține mai mult de 75 de compuși diferiți, inclusiv vitamine (vitamina A, C, E și B12), enzime (precum, catalază și peroxidază), minerale (cum ar fi zinc, cupru, seleniu și calciu), zaharuri ( manoză-6-fosfat și glucomananii), antrachinone (aloină și emodină), acizi grași ( lupeol și campesterol), hormoni (auxine și gibereline) etc.

Din punct de vedere medical, există două moduri de a utiliza planta pentru a beneficia la maxim de proprietățile acesteia. În primul rând, frunzele conțin un gel transparent. Acest gel este extras din plantă și de obicei este folosit pe piele pentru tratarea arsurilor și a altor afecțiuni ale pielii. Gelul este, de asemenea, comercializat sub formă lichidă sau capsulă pentru a fi administrat pe cale orală. A doua componentă se numește latex de aloe. Aceasta este pulpa galbenă care se găsește chiar sub frunza plantei, se evidențiază cel mai bine atunci când rupem frunza, la început vom observa că din ea curge acest lichid gălbui. S-a demonstrat că latexul de aloe are proprietăți laxative și, de obicei, este administrat oral pentru a trata constipația. Cea mai recentă tendință în utilizarea ei este introducerea băuturilor pe bază de aloe, cum ar fi sucul de aloe vera și apa de aloe vera. Sucurile de plante sunt de obicei amestecate cu sucurile de citrice sau cu apă. Aloe vera fără adaosuri poate avea un gust amar, așa că multe mărci vor adăuga aromă sau îndulcitori la sticlă. Fiți atenți la ingrediente indicate pe ambalaj pentru a vă asigura că nu conține zahăr adăugat.

Acum vor vorbi despre beneficiile acestea, informațiile următoare sunt pe baza cercetărilor efectuate atât in vitro, in vivo cât și pe baza studiilor clinice realizate în decursul anilor 2014-2020, în cele mai dotate clinici și laboratoare din lume, le voi prezenta pe rând pe cele mai importante și studiate beneficii.

1. Protecție împotriva bolilor digestive.

  • Parodontita, parodontoza sau boala parodontală este o afecțiune dentară gravă și frecventă în care gingiile sunt infectate și se inflamează, provocând distrugerea țesuturilor și a oaselor. Gingivita este faza inițială a parodontitei și este cauzată de placa dentară, care la rândul este este cauzată de igiena incorectă a dinților și de carii. Dovezi clinice au demonstrat că apa de gură și gelul de Aloe vera sunt eficiente în prevenirea și tratamentul gingivitei și parodontitei prin reducerea inflamației gingivale, a plăcii, prin prevenirea surpării smalțului și pulpei dentare, precum și prin creșterea regenerării osoase. Aloe vera s-a dovedit a fi la fel de eficientă ca și alte tratamente obișnuite, cum ar fi clorhexidina, alendronatul și dioxidul de clor, folosite în scop analgezic și antibacterian.

  • Stomatita orală este o afecțiune care apare și ca o complicație a tratamentelor de chimioterapie și radioterapie folosite în tratamentele oncologice. Apa de gură cu Aloe vera a atenuat severitatea stomatitei indusă de radiații la pacienții cu cancer de cap și gât în mod similar cu apa de gură ce conține benzidamină.

  • Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este o boală digestivă cronică în care sucul gastric se ajunge la nivelul esofagului. Siropul de aloe vera (10 ml/zi) timp de 4 săptămâni a redus frecvența simptomelor bolii de reflux gastroesofagian, inclusiv arsuri, regurgitare, disfagie, flatulență, eructații, greață, însă fără a provoca efecte adverse.

  • Consumul de suc de aloe vera ajută la creșterea conținutului de apă în intestine, iar acesta va stimula peristaltismul intestinal, ceea ce va preveni sau va trata constipația. Aloea ajută, de asemenea, la dezvoltarea florei bacteriene intestinale necesară procesului de digestie.

  • Gastrita reprezintă inflamația mucoasei stomacului. Gelul de Aloe vera s-a demonstrat a avea proprietăți de vindecare datorită creșterii activității inhibitoare a enzimelor și acizilor ce provoacă gastrita. Extractul de Aloe a redus severitatea simptomelor gastrointestinale la pacienții cu sindrom de colon iritabil. Mai mult, crema de Aloe vera aplicată de trei ori pe zi timp de 6 săptămâni a redus durerea cronică a fisurii anale și hemoragia după defecație, ajutând in același timp la vindecarea rănilor hemoroidale.

2. Supliment sau chiar înlocuitor al medicamentelor necesare tratării problemelor dermatologice.

Majoritatea studiilor privind protecția pielii studiază capacitatea Aloeei și a compușilor activi în vindecarea rănilor. Aceste studii au demonstrat că Aloe vera și compușii săi principali (aloeină, aloină și emodină) își exercită acțiunea de protecție în principal prin mecanisme antioxidante și antiinflamatorii, principalele mecanisme de apărare ale organismului. Prin urmare, administrarea de gel de Aloe vera de două ori pe zi timp de 3 luni a îmbunătățit și a accelerat vindecarea rănilor, precum și a redus timpul de spitalizare. Într-un studiu clinic cu 80 de pacienți spitalizați în secția ortopedică s-a demonstrat că gelul de Aloe vera administrat de două ori pe zi timp de 10 zile a împiedicat dezvoltarea ulcerelor de presiune în zonele șoldului, sacrului și călcâiului, acestea apar din păcate la pacienții imobilizați. Mai mult decât atât, s-a demonstrat că Aloe vera a facilitat epitelizarea rapidă a țesuturilor și granularea în arsuri, a promovat vindecarea plăgii prin cezariană. Din punct de vedere cosmetologic, aportul zilnic oral de 40 µg de Aloe sterol (cicloartenol și lofenol) timp de cel puțin 12 săptămâni a îmbunătățit elasticitatea pielii la bărbații expuși la radiațiile solare reducând ridurile faciale, iar în cazul femeilor, prin stimularea producției de acid hialuronic și colagen, a crescut elasticitatea pielii întregului corp. Însă, din păcate, toate aceste informații nu sunt necesare pentru a înlocui tratamentul de bază indicat de medic, trebuie să ținem cont ca aceasta nu poate înlocui tratamentul precris în unele boli precum cancerul sau psoriazisul.

3. Efectele anticancerigene.

În prezent se evaluează activitatea anti-citotoxică și antitumorală împotriva unei varietăți de tipuri de cancer precum: cancer de sân și ginecologic, cancer de col uterin și cancer ovarian, afecțiuni maligne ale tractul gastrointestinal (precum cavitatea bucală, esofagul, colonul) și ale organelor digestive accesorii (pancreas), osteosarcom și melanom). Extractele brute de Aloe vera (40%, 50% și 60% cu valabilitatea de 6, 24 și 48 de ore) au redus viabilitatea celulară a liniilor celulare canceroase prin inducerea apoptozei (moartea celulelor canceroase) și modularea expresiei genelor răspunzătoare. Osteosarcoamele sunt tumori osoase mai puțin frecvente în care celulele maligne produc osteoid. Aloe-emodina, o componentă importantă a aloeei s-a dovedit a fi un agent promițător împotriva liniei celulare a osteosarcomului uman. Pentru melanom, aloe-emodina are proprietăți de protecție împotriva celulelor metastatice prin scăderea proliferării celulare și creșterea diferențierii celulare. În plus, s-a afirmat că polizaharidele din aloe ar putea reduce bolile asociate tutunului, cum ar fi cancerul, datorită capacității sale de a crește excreția urinară de benzopiren și cotinină.

4. Efectele antidiabetice.

Folosind un model experimental, Aloe vera reduce nivelul glicemiei, crește nivelul insulinei și îmbunătățește insulele pancreatice (număr, volum, suprafață și diametru), în plus protejează organismul de stresul oxidativ ce induce nefropatie diabetică și comportamente asemănătoare anxietății/depresiei asociate diabetului. Mai mult, administrarea topică de Aloe vera (60 mg /ml, de patru ori pe zi, timp de 3 zile de picături oftalmice) a favorizat reepitelizarea corneei, iar polizaharidele din Aloe vera sunt responsabile pentru scăderea nivelului de glucoză din sânge.

5. Efect cardio-protectiv.

Barboloina, cunoscută și sub numele de aloină, proteina aflată în gelul de Aloe Vera, administrată intragastric reduce stresul oxidativ miocardic și inflamator. Aloe-emodina are activitate maximă ca agent anti-agregator, prevenind astfel apariția trombilor și a plăcilor de aterom responsabile în principal de infarctul miocardic. Pe de altă parte, un studiu in vivo a arătat că aloe-emodina ar putea atenua hiperlipidemia prin reducerea colesterolului total și a nivelului de colesterol cu densitate scăzută, acesta fiind cel mai periculos agent în formarea plăcii de aterom.

6. Beneficiile aloei vera asupra sistemului imunitar.

Aloea vera funcționează precum un tonic pentru sistemul imunitar, având un rol important în activarea răspunsului sistemului imunitar al organismului precum și în întărirea imunității în general. Acest efect se datorează atât vitaminelor și mineralelor din componenta plantei, cât și unor substanțe precum acemannanul si alprogenul.

Acestea au fost, în principal, principalele efecte medicinale ale plantei, vom vorbi despre utilizarea acesteia în cosmetică în articolul următor.

Efectele adverse și riscurile utilizării în exces a acesteia.

Gelul de aloe (partea din plantă care se găsește în mod obișnuit în creme și creme hidratante) este în general sigur de utilizat și poate fi util în vindecarea problemelor pielii atunci când este aplicat local. Însă, latexul de aloe poate fi periculos. Administrarea de latex pe cale orală poate duce la crampe și diaree și ar putea face ca alte medicamente pe care le luați să fie mai puțin eficiente. Acesta poate duce și la probleme mai grave, precum afectarea rinichilor, de asemenea, poate reduce nivelul glicemiei, astfel încât persoanele cu diabet zaharat de tip 2 trebuie să fie atente și trebuie să discute cu medicul înainte de a începe utilizarea acestuia.

Cum să selectăm și cum să păstram planta astfel încât proprietățile sale să fie păstrate.

În general, cel mai bine este să păstrați gelul de aloe vera și sucul de aloe vera într-un mediu răcoros, nu prea umed, la temperatura camerei sau în frigider. Umiditatea și temperatura pot afecta durata de valabilitate a produsului. De aceea, probabil sucul de aloe vera se comercializează în sticle de culoarea chihlimbarului. Sticla întunecată, conform cercetărilor din trecut, este concepută pentru a împiedica lumina să afecteze ingredientele active. Aloe vera este considerat un supliment, iar suplimentele nu sunt reglementate în totalitate de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) .Asta înseamnă că nu există nicio modalitate de a ști cu certitudine dacă calitatea, siguranța sau informațiile referitoare la produs sunt valabile. Există o mulțime de produse care pretind că sunt bogate în aloe vera, dar multe dintre ele nu conțin ingredientele active, din acest motiv, recomand creșterea acestei plante acasă, in grădină sau chiar în cameră alături de celelalte flori, astfel veți putea pregăti în orice moment gelul de Aloe, e de preferat ca acesta să fie utilizat în decurs de maxim 48 de ore de la prepararea acestuia.

Concluzie, pornind de la superstiții și mituri provenite încă de acum 6000 de ani, studiile recente au confirmat, în mare parte beneficiile acestea, având în vedere varietatea afecțiunilor pe care le tratează, plus utilitatea acesteia în cosmetică, putem afirma cu certitudine că Aloe Vera este într-adevăr “elixirul tinereții”, sau, “planta nemuririi”

< PrecedentulUrmătorul >