17

Dec

Ce substanțe trebuie să evităm din produsele cosmetice

În viața de zi cu zi suntem expuși la o gamă largă de substanțe chimice, o bună parte din ele se găsesc în produsele pe care le folosim zilnic, fiind prezente în cosmetica decorativă, gel de duș, șampon, săpun, pastă de dinți și multe altele. Produsele cosmetice sunt folosite în cantități mari în întreaga lume. Rapoartele au documentat că bărbații și femeile folosesc în medie șase și, respectiv, douăsprezece produse cosmetice în zi.

Toate ingredientele utilizate în produsele cosmetice îndeplinesc anumite cerințe de reglementare. Cu toate acestea, utilizarea multor substanțe este permisă în anumite limite, în plus, dintr-o listă de peste 12.000 de ingrediente chimice industriale și sintetice incluse în formularea produselor cosmetice, mai puțin de 20% dintre acestea au fost considerate sigure de utilizat. Cănd se folosesc mai multe substanțe la concentrații mari pot provoca așa numitul „efect de cocktail” datorită interacțiunii sinergice (luate împreună toxicitatea acestora nu se adună ci se înmulțește) și, de asemenea, „efectul aditiv” din cauza prezenței aceluiași ingredient în mai multe produse.

Deoarece pielea noastră este cea mai mare suprafață a corpului care interacționează cu mediul extern, aceasta este expusă cel mai mult atât la factorii poluanți din mediu, dar și la produsele de îngrijire personală și cosmetice.

Principalele substanțe toxice utilizate în produsele cosmetice sunt: parabeni, triclosan, clorură de benzalconiu, 1,4-dioxan, microbile de plastic, formaldehidă, diazolidinil uree, imidazolidinil uree și urme de metale. În acest articol vom vorbi despre toxicitatea fiecăruia în parte asupra corpului uman, să nu uitam că acestea dăunează și mediului înconjurator.

1. Parabeni

Parabenii sunt o clasă de substanțe chimice care au fost utilizate datorită activităților lor potențiale antimicrobiene. Deși plantele sau bacteriile pot produce în mod natural acești compuși, toți parabenii utilizați comercial sunt produși prin metode sintetice. În special, consumul de benzil paraben, izobutil paraben, izopropil paraben, metilparaben și fenil paraben au fost interzise în produsele cosmetice și mai ales în cele dedicate copiilor. În ciuda tuturor acestor constrângeri, există încă o utilizare extinsă a parabenilor în produsele de îngrijire personală și cosmetice datorită prețului lor scăzut și activității inhibitorii pronunțate împotriva bacteriilor, mucegaiurilor și drojdiilor. În principal, acestea sunt efectele adverse notabile ale parabenilor: deteriorarea ADN-ului, activitatea antiandrogenă (scade cantitatea de hormoni masculini), estrogenitatea (crește cantitatea hormonilor feminini), risc cancerigen, reacții alergice și tulburări de reproducere.

2. Triclosanul

Triclosanul (TCS) este un agent antimicrobian care este utilizat pe scară largă ca conservant într-o varietate de produse de îngrijire personală, cum ar fi șampoane, pastă de dinți, detergenți, săpunuri de mâini, deodorante și creme de protecție solară. De asemenea, este utilizat pe scară largă ca aditiv sau stabilizator în textile, ambalaje, îmbrăcăminte funcțională și ca antiseptic în numeroase articole de uz casnic și dispozitive medicale datorită funcționalităților sale antibacteriene și antifungice cu spectru larg. Expunerea la acest agent poate induce o serie de efecte adverse asupra mediului și sănătății umane, inclusiv dermatita de contact, modificari hormonale, deprimarea sistemului nervos central, scăderea capacității reproductive, carcinogeneză și afectarea funcțiilor tiroidiene.

3. Clorura de benzalconiu

Clorura de benzalconiu (BAC) este unul dintre cei mai utilizati conservanți în produsele cosmetice de asemeni folosit ca și dezinfectant de suprafață, fiind în același timp principalul antimicrobian utilizat în soluțiile oftalmice. Expunerea continuă și excesivă la acesta poate provoca boala ochiului uscat, dacă utilizați lentile de contact încercați să evitați produsele ce conțin aceasta substanță. Mai mult, s-a dovedit că este toxic pentru sistemul nervos din cauza unei creșteri a produșilor de oxidare.

4. 1,4-dioxan

1,4-dioxanul este un solvent care este utilizat în mod obișnuit ca agent de emulsionare și ca detergent. Din acest motiv, este utilizat în mod obișnuit în produsele de curățare personală și de uz casnic, inclusiv loțiuni pentru copii, gel de duș, loțiune de corp, pastă de dinți, apă de gură și șampon. Este folosit pentru a îmbunătăți textura spumoasă în produsele de îngrijire personală. Studiile au arătat că supraconsumul sau depășirea nivelului prag de 1,4-dioxan provoacă efecte severe asupra sănătății animalelor, de exemplu, cancer al pielii, al sânului și al ficatului. 1-4-Dioxanul interferează, de asemenea, cu transportul, biosinteza, metabolismul și acțiunea hormonilor.

5. Particule microplastice

Microbilele din plastic sunt utilizate pe scară largă ca agenți de curățare abrazive sau scrub într-o multitudine de produse cosmetice și de îngrijire personală, inclusiv pasta de dinți, produse de curățare a mâinilor, săpunuri, șampoane, spume pentru băi. În toate aceste produse, microbilele de plastic sunt folosite ca înlocuitor pentru compușii naturali de exfoliere (coji de caise, fulgi de ovăz și piatră ponce). Acestea sunt periculoase în momentul în care pătrund profund în straturile pielii din cauza dimensiunilor mici, pot cauza reacții alergice și roșeață marcată.

6. Formaldehidă

Formaldehida, formol sau oximetilena sunt o clasă importantă de aditivi utilizați în obținerea șamponului, săpunului lichid, gelului de duș, loțiunei de îngrijire a pielii și multe alte produse. Expunerea continuă la formol este asociată cu o gamă largă de probleme grave de sănătate, cum ar fi diferite tipuri de cancer, inclusiv cancer de piele și cancer al sinusurilor deoarece majoritar este inhalată. Mai mult, expunerea pe termen lung cu o intensitate mare a formaldehidei a condus la creșterea riscului de progresie a leucemiei sau inițierea acesteia.

7. Imidazolidinil Uree și Diazolidinil Uree

Datorită proprietăților de declanșare a stresului oxidativ în organism utilizarea acestor substanțe chimice sau a produselor cosmetice pe bază de diazolidinil uree și imidazolidinil uree este strict interzisă în timpul sarcinii.

8. Urme de metale

Multe dintre acestea sunt utilizate ca aditivi în formularea produselor cosmetice pentru a le spori strălucirea și pentru a obține o calitate superioară cu efecte amplificate. Aceste urme de metale utilizate în produsele cosmetice se pot acumula în piele, iar unele metale, inclusiv aluminiu, plumb, cadmiu și mercur, sunt capabile să se difuzeze peste bariera pielii și astfel să intre în vasele de sânge. Concentrațiile mari de metale în sânge au ca rezultat acumularea acestora în diferite părți ale corpului și, în consecință, duc în principal la afectarea rinichilor.

  • În același timp metalele grele la o concentrație crescută se pot lega de pigmenții epiteliului retinian.

  • Se raportează că expunerea prelungită la cupru, plumb, cadmiu, arsenic, crom și nichel este asociată cu numeroase tulburări cardiovasculare și neurologice.

  • Expunerea în special la arsenic, plumb, cadmiu și mercur poate duce la nefrotoxicitate, neurotoxicitate și hepatotoxicitate.

  • Consumul de plumb în cantități mari întrerupe sinteza canalelor de calciu care sunt esențiale pentru transmiterea semnalelor nervoase.

  • În plus, plumbul interferează și cu funcționalitatea sistemului nervos central la copii.

9. Siloxani și siliconi

Siloxanii (siliconii) constituie un grup de compuși cu greutate moleculară mică care sunt utilizați în diverse produse cosmetice pentru a înmuia, netezi și umezi. Acestea fac produsele pentru păr să se usuce mai repede și îmbunătățesc gradul de întindere a cremelor. În prezent, aproape 50% dintre produsele noi de îngrijire a pielii conțin cel puțin un tip de silicon. Cei utilizați în mod obișnuit sunt ciclopentasiloxanul și ciclopentasiloxanul. Ciclotetrasiloxanul este un tip de *perturbator endocrin care interferează cu funcțiile mai multor hormoni, în plus, poate afecta și fertilitatea.

Înainte de a crede că aceste substanțe se află într-o concentrație prea mică pentru a fi nocive, trebuie să ne amintim de cantitatea enormă de produse pe care le folosim în rutina noastră. Citiți cu atenție etichetele și asigurați-vă că eliminați cât de mult posibil aceste substanțe (multe din ele sunt scrise cu formula chimică, fapt care ne îngreunează recunoașterea lor), în special dacă le utilizați pentru copii, prezentați multiple alergii sau dacă sunteți însărcinată.

< PrecedentulUrmătorul >