14

Nov

Fototerapie facială cu LED-uri (Diode Emițătoare de Lumină), noul trend al anului 2021

S-ar putea să le fi văzut pe Instagram: măști albe, ciudate, strălucitoare în selfie-uri ale celebrităților precum Jessica Alba, Kate Hudson, Chrissy Teigen sau chiar jucătorul de fotbal Paul Pogba. Dispozitivul ciudat eliberează cel mai recent regim anti-îmbătrânire de ultimă oră: LLLT, sau terapie cu lumină de nivel scăzut. Măștile sunt împânzite cu diode emițătoare de lumină care pulsează sau clipesc în modele preprogramate de lumină roșie, albastră și infraroșie care vor pătrunde în piele până la nivel celular provocând diferite reacții benefice pentru ten „Există tot mai multe dovezi pentru utilizarea terapiei cu LED pentru întinerirea pielii și tratarea afecțiunilor precum acneea și rozaceea”, explică medicul estetician David Jack. „Riscul scăzut al oricăror efecte secundare înseamnă că acestea sunt extrem de sigure”, adaugă el.

„Deși este greu de imaginat că aceste dispozitive funcționează, există o știință reală care le susține”, spune chimistul David Pollock. El explică că NASA a valorificat mai întâi puterea LED-urilor pentru a crește plante în navele spațiale cu gravitate zero. Lumina încurajează celulele să producă mai mult adenozin trifosfat chimic, sau ATP, care alimentează creșterea și funcționarea sănătoasă; celulele fibroblaste, de exemplu, vor deveni mai bune la producerea de colagen cu mai mult ATP. Când oamenii de știință au încercat lumina roșie pe astronauți, rănile lor s-au vindecat mai repede, din nou, datorită nivelurilor mai ridicate de ATP. Cercetările ulterioare au arătat diferitele efecte pozitive ale luminii infraroșii, precum și ale luminii roșii și albastre vizibile asupra biomateriei și astfel a luat naștere știința LLLT. În general, s-a demonstrat clar că: lumina albastră ucide bacteriile ce cauzează acneea și relaxează mușchii,lumina roșie este utilă pentru a stimula fibroblaștii să producă colagen, lumina verde poate estompa pigmentarea iar lumina galbenă fiind un stimulent pentru sistemul nervos senzorial motor.

În clinică, sesiunile de terapie cu LED pot varia de la 35 de lire sterline până la 80 de lire sterline, ceea ce face ca dispozitivele de uz casnic să fie mai ieftine prin comparație. „Măștile LED de acasă sunt fabricate cu mai puține becuri și tind să furnizeze mai puțină energie și densitate decât dispozitivele din clinică”, explică dr. Jack, care sugerează că este esențial să se investească într-un dispozitiv de bună calitate pentru a obține beneficiile reale, să vedem acum care sunt acestea:

- Acneea, formele ușoară și moderată. Propionibacterium acnes este o bacterie implicată în patogeneza acneei vulgare. Studiile in vitro au demonstrat că lumina albastră este eficientă pentru eliminarea bacteriei deoarece produce o activare a porfirinelor endogene printr-un proces cunoscut sub numele de terapie fotodinamică endogenă (PDT). Rezultatul este formarea de radicali liberi și distrugerea membranei celulare P. acnes. Un studiu clinic deschis a evaluat siguranța și eficacitatea luminii albastre de bandă îngustă asupra leziunilor de acnee inflamatorie și neinflamatoare la pacienții cu acnee facială ușoară până la moderată, subiecții nu au folosit tratamentele clasice topice, orale sau sistemice timp de două săptămâni și nu au primit retinoizi orali timp de șase luni. Leziunile inițiale au fost numărate și înregistrate în funcție de tipul de leziune. Subiecții au primit opt tratamente cu lumină timp de 10 sau 20 de minute folosind LED-uri pe o perioadă de patru săptămâni. Efectul benefic asupra leziunilor inflamatorii a fost observat în săptămâna 5, devenind semnificativ în săptămânile 8 și 12. Evenimentele adverse au inclus eritem ușor și tranzitoriu, uscăciune a pielii și prurit.

- Fototerapie și vindecarea rănilor. Studiile au demonstrat că LED-urile dezvoltate de Administrația Națională pentru Aeronautică și Spațiu (NASA) au avut efecte benefice asupra vindecării rănilor. Pe baza acestor rapoarte, a fost efectuat următorul studiu pentru a determina dacă LED-urile ar putea îmbunătăți vindecarea rănilor în urma procedurilor chirurgicale de estetică și de refacere la suprafață. Au fost evaluate persoanele care au avut de suferit o intervenție chirurgicală iar chirurgii plasticieni și cosmetologii au evaluat vindecarea plăgilor fără a ști care pacient a beneficiat de fototerapie LED. Concluziile au fost: tratamentul adjuvant cu aceste dispozitive a dus la eliminarea eritemului (roșeții), edemului, vânătăilor și a zilelor de spitalizare.

- Psoriazis. Din păcate numărul pacienților ce suferă de boli autoimune este intr-o continuă creștere în ultimul secol, printre aceste afecțiuni se numără și psoriazisul. Cercetătorii au realizat un studiu care să fie capabil să demonstreze efectul terapiei cu LED asupra acestei afecțiuni. Toți pacienții înrolați în acest studiu au avut psoriazis în plăci cronice cu o durată de până la 35 de ani și care afecta de la 15% până la 80% din suprafața lor corporală. Majoritatea deveniseră rezistenți la tratamentele convenționale. Fiecare subiect a fost tratat cu LED care furnizează undă continuă în timpul a două sesiuni săptămânale de 20 de minute, timp de 4 până la 5 săptămâni, cu două zile între sesiuni. Printre subiecții evaluați, ratele de eliminare au variat de la 60 % până la 100% din locurile de tratament specificate. Satisfacția generală a pacienților a fost foarte mare. Un studiu ulterior a demonstrat în continuare efectele benefice ale fototerapiei pentru tratarea psoriazisului.

- Întinerirea pielii. De asemenea, LED-urile au fost folosite pentru a îmbunătăți aspectul pielii foto-îmbătrânite. Spre deosebire de dispozitivele termice de strângere a pielii, cum ar fi radiofrecvența și ultrasunetele focalizate, LED-urile nu produc leziuni termice. Efectele de întinerire a pielii ale sistemelor LED sunt produse de un mecanism cunoscut sub numele de fotobiomodulație. Acest proces implică cromofori endogeni stimulați pentru a provoca evenimente fotofizice și fotochimice. Fotobiomodularea stimulează proliferarea fibroblastelor, sinteza colagenului, factorii de creștere și producția de matrice extracelulară, rezultatele sunt liftingul și strângerea pielii laxe cu reducerea atât a liniilor fine cât și a ridurilor.Nu au fost raportate evenimente adverse.

Rezultatele studiilor au arătat o creștere a producției de colagen la nivelul întregului derm și în special în zonele periorbitale. Legăturile de colagen au fost mai împachetate și bine organizate, iar grosimea fiecărui mănunchi părea mai mare decât înainte de tratament. Examenul microscopic a evidențiat prezența fibroblastelor puternic activate în grupele de tratament activ și o creștere a dimensiunii și numărului de colagen și fibre elastice.

Înainte de a procura o mască asigurați-vă că aceasta este sigură, înainte de a o folosi aplicați mereu o protecție pentru ochi, în acest mod nu veți mai avea motive de îngrijorare. Citiți mereu eticheta și verificați ca acest produs să fie neapărat aprobat de FDA (Food And Drug Administration).

Fototerapia cu LED-uri este benefică pentru o gamă largă de afecțiuni medicale și estetice întâlnite în practica dermatologiei. Modalitatea de tratament afișează un profil de siguranță excelent și poate fi utilizată eficient pentru tratamentul acneei vulgare, rănilor în urma procedurilor chirurgicale de estetică și refacerea plăgilor, keratoză actinică. Este, de asemenea, un mijloc eficient pentru întinerirea pielii îmbătrânite atunci când este utilizată singură sau împreună cu un fotosensibilizant, cum ar fi 5-ALA. Astfel: măștile și dispozitivele cu lumină LED sunt cel mai bine folosite pentru a ajuta la stimularea producției de colagen și pentru a ucide bacteriile care provoacă apariția acneei, deși nu înlocuiesc rutina obișnuită de îngrijire a pielii. Sunt dispozitive portabile usor de manevrat, utilizate acasă, acestea pot fi mai puțin eficiente decât procedurile de la cabinetul dermatologului dumneavoastră dacă nu le respectați instrucțiunile specifice fiecărui brand. Luați măsurile de precauție adecvate înainte de a le utiliza, inclusiv curățarea profundă a tenului și folosirea unei protecții pentru ochi!

< PrecedentulUrmătorul >