21

Aug

Înapoi la rădăcini, utilizarea Aloei Vera în cosmetologie și dermatologie

Aloe Vera reprezintă una din aproximativ 400 de specii ce aparțin genului Aloe, fiind considerată, în același timp, a fi specia cea mai activă din punct de vedere biologic (WHO, Organizația Mondială a Sănătății, 1999).

Planta de Aloe Vera este cunoscută și folosită de secole întregi pentru beneficiile sale aduse în medicină, cosmetologie, farmacologie și dermatologie. Numele de Aloe Vera derivă din cuvântul arab „Alloeh” care înseamnă „substanță amară strălucitoare”, în timp ce „vera”, în latină, înseamnă „adevărat”. Acum 2000 de ani, oamenii de știință greci considerau că această plantă reprezintă panaceul universal. Egiptenii au numit Aloea „planta nemuririi”. Astăzi, este folosită cu diverse scopuri precum dermatologie, industria cosmeticii și în cea de îngrijire, fiind utilizată ca material de bază pentru hidratantele de piele, săpunuri, șampoane, loțiuni solare, creme de machiaj, parfumuri, creme de ras, produse de baie și multe alte produse.

Componente active și proprietățile acesteia: Aloea conține 75 de constituenți cu potențial activ: vitamine, enzime, minerale, zaharuri, lignină, saponine, acizi salicilici și aminoacizi.

1. Vitamine: conține vitaminele A (beta-caroten), C și E, antioxidanți ce neutralizează radicalii liberi. De asemenea, conține vitamina B12, acid folic și colină, acestea fiind responsabile de o buna dezvoltare a întregului sistem nervos, inclusiv a creierului.

2. Enzime: conține 8 enzime: aliază, fosfatază alcalină, amilază, bradikinază, carboxipeptidază, catalază, celulază, lipază și peroxidază. Bradikinaza ajută la reducerea inflamației excesive atunci când este aplicată pe piele local, în timp ce celelalte ajută la descompunerea zaharurilor și a grăsimilor, astfel acestea vor fi utilizate de organism în scopul obținerii energiei și nu vor fi depozitate precum țesut adipos (proprietate ce susține utilizarea ei pentru persoanele cu diabet și cu obezitate).

3. Minerale: conține calciu, crom, cupru, seleniu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu și zinc, toate acestea sunt esențiale pentru buna funcționare a diferitelor sisteme enzimatice din căile metabolice.

4. Zaharuri: monozaharide și polizaharide. Recent, o glicoproteină cu proprietăți antialergice, numită alprogen și un nou compus antiinflamator, C-glucozil cromona, au fost izolate din specia de Aloe Vera. Glucomannanul, o polizaharidă bogată în manoză și giberelină, este un hormon de creștere care va interacționa cu fibroblaștii (celulele răspunzătoare de producția de colagen), stimulând astfel activitatea și proliferarea acestuia, care la rândul lor vor crește semnificativ sinteza colagenului după aplicarea Aloei topic sau oral. Gelul de aloe nu numai că mărește conținutul de colagen al pielii ci și modifică compoziția colagenului crescând gradul de legare încrucișată a colagenului, astfel pielea revitalizată va avea o elasticitate și o rezistență superioară, impiedicând astfel procesul de formare al ridurilor.

5. Antrachinone: în număr de 12, fiind compuși fenolici cunoscuți în mod tradițional ca laxative. Aloina și emodina acționează, de asemenea, ca analgezice, antibacteriene și antivirale.

6. Acizi grași: Oferă 4 steroizi vegetali: colesterol, campesterol, β-sisosterol și lupeol. Toate acestea au acțiune antiinflamatoare iar lupeolul posedă, în plus, proprietăți antiseptice și analgezice.

7. Altele: furnizează 20 din cei 22 de aminoacizi necesari pentru om și 7 din cei 8 aminoacizi esențiali. De asemenea, conține acid salicilic cu proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene. Lignina, o substanță inertă, atunci când este inclusă în preparatele topice precum cremele sau gelurile îmbunătățește efectul penetrant al celorlalte ingrediente în piele pentru a avea un efect maximal. Saponinele, substanțe găsite în săpun, formează aproximativ 3% din gel, având proprietăți de curățare și antiseptice.

Iar acum, având în vedere că cunoaștem principalele componente și proprietățile acesteia, să vedem cum o putem întrebuința în cosmetologie și dermatologie.

În primul rând, vom vorbi despre utilizarea acesteia în prepararea produselor dedicate pielii, în special a celor pentru ten.

- Protejează pielea de razele UV, iar și mai mult, calmează arsurile solare

Unele cercetări au descoperit că aloina, un compus găsit în planta de aloe, are proprietăți antiinflamatoare care ajută la procesul de vindecare al pielii. Aloe conține, de asemenea, o proteină antioxidantă numită metalotioneină, ce are un efect protector asupra pielii expuse și deteriorate de razele UV. Iar datorită conținutului crescut de apă și datorită mucopolizaharidelor ce au capacitatea de a reține apa, aloea hidratează pielea și previne peelingul pielii care apare de obicei după expunerea acesteia la razele solare.

Este uimitor modul în care aloea protejează pielea, însă este și mai uimitor faptul ca aceasta are și capacitatea de vindecare a arsurilor solare, este atât de eficientă în calmarea arsurilor, încât a fost numită „plantă arsă”. Planta conține diferite polizaharide ce acționează prin accelerarea procesului de regenerare al pielii. De asemenea, conține un compus calmant numit carboxipeptidază, care ne oferă senzația liniștitoare pe care o avem de fiecare dată când aplicăm topic Aloe Vera. Unele studii au arătat că acest gelul poate ajuta la vindecarea diferitor tipuri de arsuri, si de diferite grade, precum de gradul I până la gradul II, în spitale este încurajată mai nou aplicarea acestui gel precum un supliment pentru a grăbi și a îmbunătăți vindecarea arsurilor, iar dacă tot vorbim de vindecare, plăgile, în special cele puțin infectate dar care se vindeca greu, un bun exemplu îl reprezintă plaga de la cezariană, sunt tratate cu gelul de Aloe Vera.

- Ajută la estomparea petelor întunecate

Petele întunecate de pe piele, cunoscute și sub numele de hiperpigmentare, își pot lăsa amprenta din mai multe motive. Fie că este vorba de expunerea la soare, acnee sau doar de procesul normal de îmbătrânire, toate petele întunecate au de obicei un lucru în comun: se tratează/curăță greu. Cu toate acestea, un compus numit aloesină, are capacitatea de a combate apariția acestora și în același timp de a le elimina.!Potrivit unui studiu, când s-a aplicat de patru ori pe zi, timp de 15 zile, s-a dovedit că aloeina este eficientă în tratarea hiperpigmentării induse de razele UV și de consecințele acneei precedente. Un alt studiu a constatat că aplicarea topică a aloesinei poate inhiba direct producerea de melanină, compus responsabil de hiperpigmentare. Cicatricile acneice prezintă forme și dimensiuni diferite, unele sunt escavate (acele gropițe de la nivelul tenului), iar altele sunt keloide, țesut cicatricial în exces care va fi ca o proeminență neregulată și de nuanță diferită de restul pielii, aloea nu va avea un efect prea vizibil în modificarea lor. În acest caz, ar trebui să apelați pentru un tratament profesional mult mai avansat, însă dacă doriți să scăpați de acele pete mici, neregulate, difuze, de nuanțe diferite, puteți apela cu încredere la gelul de Aloe. Dacă pigmentarea este mai accentuată, combinați gelul de Aloe cu un exfoliant prescris de medicul dumneavoastră, astfel prin însumarea proprietăților efectul va fi mult mai vizibil. - Hidratează pielea

Proprietățile hidratante ale Aloei vera sunt duble. „Frunza plantei de aloe vera este bogată în apă, în special în stratul cel mai interior, de aceea ajută la hidratarea pielii ”, explică dermatologul certificat, Marisa Garshick, iar mucopolizaharidele ajută la menținerea apei în piele.

- Reprezintă un bun remediu împotriva îmbătrânirii tenului_8

Și în acest caz modul de acțiune este destul de complex, fiind constituit din mai multe mecanisme. Mucopolizaharidele ajută la menținerea umidității necesare în piele. Aloea stimulează fibroblaștii care produc fibrele de colagen și elastină, făcând pielea mai elastică și cu mai puține linii în jurul gutei, nasului, ochilor, frunții. De asemenea, aminoacizii înmoaie celulele pielii întărite, iar zincul acționează ca un astringent pentru a închide porii.

- Poate ajuta la curățarea tenului în general, iar mai specific, curăță profund tenul acneic_

„Există date care sugerează că aloea poate avea proprietăți antimicrobiene și poate ajuta pielea predispusă la acnee”, spune dermatologul certificat de bord Joshua Zeichner, MD, director de cercetare cosmetică și clinică, departamentul de dermatologie, la Spitalul Mount Sinai. „Nu ar trebui să înlocuiască medicamentele tradiționale pentru acnee, ci poate fi utilizat alături de acestea”. În plus, aloe vera este, de asemenea, o sursă naturală de acizi salicilici „care pot ajuta și la erupții precum punctele negre și punctele albe”, spune Garshick. Acidul salicilic acționează prin împiedicarea producției de sebum de către glande, în acest mod porii nu vor fi încărcați, iar pielea va respira mult mai eficient. Într-adevăr, conform cercetărilor, acidul salicilic este considerat a fi unul dintre cei mai buni acizi pentru tratamentul cicatricilor acneice.

Iar acum voi face o sinteză cu toate acțiunile acestei plante minunate: hidratează pielea și reține apa în interiorul pielii, crește producția de colagen și elastină, astfel va grăbi procesul de vindecare al rănilor de orice timp și va împiedica procesul de îmbătrânire, încetinește producția de melanină și chiar scade conținutul acesteia în celule, important pentru petele pigmentare, conține acid salicilic, cu efect dovedind științific antimicrobian, important pentru tenul acneic, are efect de descuamare ușoară a celulelor moarte care nu mai pot fi regenerate, să nu uitam ca acestea sunt un mediu favorabil pentru apariția acneei, conține minerale și vitamine, esențiale pentru metabolismul celular.

Tot atât de multe motive există și pentru a folosi gelul de Aloe ca supliment pentru îngrijirea părului.

În primul rând, acesta tratament cu Aloe este dedicat persoanelor cu părul uscat/fragil, care se rupe ușor, datorită mineralelor, aminoacizilor, conținutului crescut de apă al plantei, măștile cu Aloe vor hidrata intens firul de par și în același timp îi va oferi substraturi esențiale pentru o hrănire corespunzătoare.

În al doilea rând, Aloe Vera este un remediu perfect pentru cei care au probleme cu căderea parului și cu creșterea în lungime a acestuia întârziată. Pentru a mări eficacitatea tratamentului, se recomanda combinarea acesteia cu sucul unei cepe, prin acest mod vascularizația scalpului este mult intensificată iar rădăcinile firelor de păr vor avea nutrienți din belșugul pentru creșterea și, în același timp, pentru îndesirea parului.

Având în vedere proprietățile antimicrobiene și de exfoliere ușoară, persoanele cu mătreața pot apela cu încredere la acest remediu deoarece celulele îmbătrânite care nu mai pot fi regenerate se vor elimina mai ușor, împiedicând astfel apariția mătreții și dezvoltarea bacteriilor (acestea apar în special la persoanele cu o exfoliere insuficientă).

Mai nou au apărut loțiuni pentru îngrijirea unghiilor pe baza de Aloe Vera, dacă acestea sunt fragile, se rup ușor, au o creștere lenta, puteți aplica Aloe Vera pe unghiile curate, neacoperite de gel sau de ojă, masându-le ușor pentru o hidratare mai eficientă, în plus, aloea va împiedica apariția onicomicozei, boală atât de des întâlnită la persoanele în vârstă.

Pe scurt voi descrie modul principal de utilizare a Aloeei, indiferent de scop, după ce rupeți frunzele, lăsați-le să stea în apă cu partea de la baza frunzei pentru a se elimina latexul, acesta este o substanță galbenă toxică, după ce acesta se elimină, tăiați marginile cu spini, iar restul frunzei tăiați-o mărunt și mixați bucățile într-un blender, dacă doriți să adăugați și ceapa, preparați-o în același mod, treceți această mixtură printr-un tifon, astfel veți selecta doar sucul de aloe, aplicați-l oricum doriți, pe față, unghii, păr și chiar sprâncene (le îndesește și le evidențiază în mod natural). Se recomandă ca acest gel să fie proaspăt, sau sa fie ținut la frigider pentru maxim 72 de ore.

Concluzie, pentru îngrijire, prevenție sau chiar tratarea problemelor legate de îmbătrânire, arsuri, rănile care se cicatrizează greu, acnee, petele hiperpigmentate de la nivelul tenului, piele și păr uscat, exfoliere insuficientă, iritarea, deshidratarea pielii, calmarea acesteia după epilare și multe altele, apelați cu încredere la frunzele de Aloe Vera, folosind-o ca ingredient unic sau în combinație cu alte preparate!

< PrecedentulUrmătorul >