20

Dec

Tratamentul ciupercii unghiei

Micoza unghiei, onicomicoza sau ciuperca unghiei în termeni populari reprezintă una și aceeași afecțiune ce se evidențiază la nivel unghial, dar care se poate regăsită și la nivel cutanat învecinat zonei unghiale, prin extinderea infecției fungice.

Apariția infecțiilor fungice se datorează prezenței unor dermatofiți sau levuri - tipuri de ciuperci care produc infecții cu preponderență la nivel cutanat, al anexelor pielii: păr, unghii, la nivelul mucoaselor, și nu de puține ori, netratate la timp și într-un mod corect pot duce la instalarea unor infecții sistemice. Printre cei mai frecvenți fungi care afectează integritatea unghiei se numără genurile: dermatophytes, nondermatophytes- ciuperca de pământ, mucegaiul și o ciupercă saprofită- yeats, care atunci când colonizează în exces, duce la instalarea unei infecții. Ca și localizare a afecțiunilor fungice, acestea se găsesc cu precădere la nivel unghiei membrului inferior, în zona unghială și sub-unghială, asta datorită expunerii mai ușoare a acestor suprafețe la agentul patogen. Infecția fungică este mai puțin frecvent la membrul superior, aceasta datorită mai multor factori care depind atât de atenția proprie - factori influențabili, cât și factori pe care nu-i putem ține sub control - factori neinfluențabili:

  1. Umiditatea excesivă la nivelul piciorului, dată fie de factori de mediu-căldură excesivă, umiditatea mediului, fie de o încălțăminte neadecvată, prea strâmtă sau confecționată dintr-un material care nu lasă piciorul să respire.
  2. O igienă personală deficitară sau obișnuința de a merge desculț în spații publice amenajate: pișcine, săli de sport, dușuri comune.
  3. O predispoziție genetică, manifestată și la alți membrii ai familiei. Se poate observa o predispoziție mai mare în dezvoltarea infecțiilor fungice la cei care au suferit în trecut de picior de atlet (tinea pedis – un dermatofit care afectează preponderent zona interdigitoplantara)
  4. Prezența bolilor precum: diabetul, afectări vasculare periferice, afectări ale sistemului imunitar, toate predispun la o apariție mai frecventă a infecțiilor fungice.
  5. Se observă apariția micozei într-un număr mai mare la pacienții de sex masculin, înaintați în vârstă, care manifestă și alte boli sistemice asociate.

Din punct de vedere al simptomelor pe care le manifestă persoanele care dezvoltă o afecțiune fungică într-un moment al vieții se evidențiază în principal semnele locale precum: -decolorarea unghiei, cu apariția dinspre superficial spre profund a striurilor de culoare galbenă, pierderea aspectului sănătos și lucios al patului unghial. -apariția unor noi structuri cutanate sau unghiale începând dinspre experior (colțul unghiei) spre rădăcina acesteia -dacă micoza unghiei se extinde și la nivel tegumentar, va apărea roșeața, mâncărimea, preponderent interdigital și un aspect inestetic, mai ales dacă aceasta evoluează netratată.

Pentru a obține vindecarea cât mai rapidă a unei infecții fungice, ceea ce ține mai mult de sănătate, nu doar de estetică, trebuie ca diagnosticul să fie unul precoce. Astfel, nu ezita să te prezinți la medic (medicul de familie sau medicul dermatolog) încă de la primele modificări pe care le observi în la nivelul unghiilor tale. Un diagnostic rapid te va ajuta să acționez mai rapid cu un tratament antifungic, și astfel va scădea timpul de vindecare și tratament. Netratată la timp, extinderea în zona periunghială și complicațiile de tipul creșterii intensității durerii, a sensibilității accentuate în zona afectată, cu o posibilă apariție a edemului, accentuarea striurilor la nivelul patului unghial, secreții purulente în jurul unghiei sau chiar semne de inflamație generală pot apărea rapid. Scopul tratamentului în urma diagnosticării corecte a onicomicozei este acela de a îndepărta cât mai precoce infecția, de a preveni reapariția unor noi infecții, iar dacă infecția este una avansată se va avea în vedere un tratament chirurgical bine aplicat.

Tratamentul corect al infecțiilor fungice de la nivel unghial se face astăzi cu substanțe antimicotice. Acestea pot fi cu administrare topică sau orală în functie de gravitatea, evoluția și complianța la tratament.

Medicația antimicotică topică (geluri, lacuri, creme) este una destul de accesibilă și ușor de utilizat. Se aplică la nivelul unghiei afectate, și periunghial dacă este necesar, de 2 ori pe zi, după o igienă corectă locală. Rezultatele acestui tip de tratament sunt însă destul de reduse și necesită un timp îndelungat cca. 3-9 săptămâni de la inițierea aplicării constante. Antimicoticele topice se utilizează preponderent în tratarea recidivelor, a formelor ușoare de onicomicoză sau în cazul altor afecțiuni cutaneo-plantare de tipul: piciorului de atlet. Câteva dintre aceste substanțe întâlnite în constituția unguentelor și a lotiunilor pentru prevenirea onicomicozelor sunt: Ketoconazol, Clotrimazol, Micomazol, Econazol, Oxiconazol.

Medicația antimicotică cu administrare orală, sub formă de comprimate, pare să aibă o eficacitate mult mai mare atunci când vine vorba de onicomicoze. Ca si durată a tratamentului, aceasta este mult mai redusă comparativ cu cele prezentate anterior, ameliorarea și vindecarea apărând după câteva zile de la inițierea tratamentului. Ceea ce trebuie avut in vedere este perioada de administrare, asta datorită faptului ca acest tip de medicație poate da reacții secundare de tipul hepatotoxicității (pot duce la instalarea insuficienței hepatice acute). Printre cele mai utilizate comprimate orale în tratare infecției fungice a unghiei se remarcă: Itraconazolul, Fluconazolul, Naftifina, Amfotericina B.

Ca și alternative pentru prevenția infecțiilor fungice se poate apela și la tratamentul naturist cu rol antimicrobian și totodată antifungic. Efectul antimicrobian si antifungic al usturoiului este cunoscut încă din cele mai vechi timpuri. Acțiunea lui se remarcă și în tratamentul infecției unghiei în stadiile incipiente, mai exact un amestec alcătuit din alcool si usturoi se aplică după igiena locala și se lasă să acționeze pe timpul nopții. În mod repetat, aplicarea acestuia poate aduce ameliorarea și vindecarea rapidă a infecțiilor incipiente sau a recidivelor.

Pentru tratarea infecției fungice a piciorului și totodată a unghiei se cunoaște un alt remediu naturist utilizat în destul de multe alte afecțiuni. Este vorba despre uleiul de mentă sau frunzele de mentă proaspete se aplică sub forma unor comprese la nivelul leziunii si se lasă să acționeze. Pe lângă efectul răcoritor pe care îl produce, menta are și un efect antifungic. Aplicarea în mod constant la nivelul afecțiunii duce la vindecarea rapidă a recidivelor sau a infecților depistate incipient.

Așa ca nu uita: aspectul unghiilor tale este un subiect important atât din punct de vedere estetic cât și al sănătății propriului organism. Nu evita să sesizezi orice modificare care apare la acest nivel și trateaz-o corespunzător!

< PrecedentulUrmătorul >