03

Aug

Cum îmbunătățim sructura firului de păr

Părul este afectat în mare măsură de factorii externi, de exemplu: soarele, mediul uscat, temperatura înalta a plăcii sau a uscătorului de păr, elasticul, pieptenele, produsele chimice de coafat sau texturarea.

Cred ca te-ai intrebat de multe ori de ce părul colegei/colegului sau rudei tale arată mai bine decât părul tău, în marea majoritate răspunsul va fi structura părului.

Deci pentru a răspunde la "Cum îmbunătățim structura firului de păr?" trebuie să cunoaștem structura lui.

Fiecare fir de păr este alcătuit din celulele moarte, acestea fiind împinse în sus de celulele vii ale părului. Scalpul adună milioane de foliculi care după structura lor se aseamănă cu porii pielii din care cresc fire de păr. Pe parcursul vieții fiecare folicul produce sute de fire de păr. Celulele vii ale părului sunt produse de către papila iar odată cu apariția celulelor noi, cele moarte sunt presate și astfel se produce keratina, învelișul firului de păr. Fiecare fir de păr este compus din Keratina, Apa, și Agentul de legare care le unește pe acestea două.

Structura firului de păr:

  • Maduva Părului (Medulla) se gasește în mijlocul tulpinii firului de păr, care nu deține nici un rol în procesul de aranjare al părului.

  • Cuticula reprezintă stratul exterior cu funcție de protecție a părului, aceasta poate fi aranjată în mai multe straturi. Deoarece este formată din solzi sau celule moarte, conferă mobilitate firului de păr, nu este colorată, ceea ce permite vizibilitatea culorii părului conferite de Cortex. Atunci când se aplică vopseaua de par, solzii, adică cuticula, se deschide și permit penetrarea substanțelor chimice direct în cortex, astfel schimbând culoarea.

  • Cortexul este măduva firului de păr, acesta este constituit din fibre lungi și răsucite ce se aseamană cu structura unei sfori. În centrul fibrelor cortexului sunt localizate trei lanțuri spiralice unite între ele. Anume aceste lanțuri conferă elasticitate firului de par. Cu ajutorul acestei structuri părul se aranjează ușor după preferințele noastre în funcție de direcția pe care o aplicăm în timpul coafării.

    Cum îmbunătățim structura firului de păr?

Pentru a schimba sau a îmbunătăți structura firului de păr este nevoie de o serie de aminoacizi care stau la baza unui păr sănătos, cei mai importanți sunt:

  • Metionina îi oferă rezistență și ajută la prevenirea căderii părului. Aceasta conține sulf, din care se construiesc lanțuri, ce la rândul lor, creează rețele din care sunt formate părul și unghiile. Prin urmare, metionina poate consolida în mod considerabil structura părului și a unghiilor. În 2006, la un congres dermatologic din Florența, rezultatele unui studiu efectuat pe pacienți ce prezentau pierderi majore de păr s-au repartizat în felul următor: cei treizeci de subiecți au fost împărțiți în două grupuri. Unui grup i-a fost administrat un preparat de aminoacizi și complexul de vitamine B, iar celuilalt i-a fost administrat placebo. După o jumătate de an, pentru grupul 1 porțiunea de păr în faza de creștere a fost de zece procente mai mare decât în grupul 2.

  • Arginina stimulează creșterea părului.

Mai multe publicații indică faptul că arginina, fiind un precursor al oxidului de azot, posedă un efect enorm asupra creșterii părului. Efectul vasodilatator al argininei promovează creșterea părului, deschide canalele de potasiu ale celulelor. Se îmbunătățește considerabil alimentarea cu sânge a rădăcinilor părului care la rîndul lor stimulează creșterea părului.

  • Glutamina este indispensabilă pentru creșterea părului.

Glutamină este produsă de organism, dar producția scade odată cu vîrstă. Datorită acestui fapt este necesar un supliment cu glutamină pentru a menține viteză de creștere a părului. De asemenea, o creștere a necesității organismului în glutamină se observă în perioadele de stres sau suprasolicitate fizică. Glutamină este extrasă din acidul glutamic. Aceasta livrează legături de sulf ce stau la baza creșterii părului.

  • Zincul si vitaminele sunt de asemenea importante pentru păr.

La fel ca și pielea, părul are nevoie de o cantitate considerabilă de zinc. Este un element esențial implicat în construirea keratinei, care este un componentul principal a părului, pielii și unghiilor. Zincul este răspunsul la întrebarea "Cum îmbunătățim structura firului de par?. "De asemenea, organismul uman are nevoie de zinc pentru formarea colagenului, care nu doar conectează țesutul conjunctiv, dar ancorează și părul în piele, proces important în păstrarea podoabei capilare. Zincul, de asemenea, facilitează diviziunea celulară, ceea ce face posibilă creșterea părului. Prin urmare, căderea părului este primul semn al deficienții de zinc. Acest lucru poate fi totuși îmbunătățit prin administrarea zilnică a suplimentelor cu zinc.

  • Toate vitaminele grupului B sunt indispensabile pentru creșterea sănătoasă a părului. Unul dintre semnele de insuficiență a acestora este de asemenea căderea părului și / sau părul fragil și bifurcat.

  • Vitamina C, de asemenea, joacă un rol important în creșterea sănătoasă a părului. Necesitatea ei se explică prin faptul ca vitamina C ajută la legarea fierului în sânge ceea ce face alimentarea rădăcinilor cu oxigen mai abundentă. În cazul în care predomină insuficiență de fier, aceasta poate duce la deteriorarea structurii părului, care poate provoca căderea părului.

< PrecedentulUrmătorul >