13

Nov

Impactul alimentației asupra acneei, ce și cum trebuie să mâncam pentru a avea un ten sănătos

Acneea este cea mai frecventă afecțiune dermatologică la nivel mondial. Mai mult decât atât, aproximativ 80-90% din adolescenți prezintă acnee. Forma severă se asociază adesea cu o stimă de sine scăzută, solitudine socială și chiar depresie. În plus, s-a raportat că acneea are același impact emoțional, social și psihologic asupra pacienților precum celelalte boli cronice cum ar fi: astm, artroză, epilepsie sau diabet. Într-un articol medical dedicat acneei este scris: “ Este important să vedem dincolo de cicatricile fizice, pentru că nu există nici-o boala care să poată cauza mai multă nesiguranță și sentimente de inferioritate decât acneea”, și cred ca vom fi de acord, nu degeaba se apune că tenul reprezintă cartea noastră de vizită.

Înțelegerea modului de apariție al acneei este încă în dezvoltare, se știe că mai mulți factori au impact asupra progresiei acesteia, inclusiv factori genetici, hormonali, inflamatorii și de mediu. Datorită faptului că dieta alimentară este în strânsă legatură cu toți acești factori, medicii au formulat o ipoteză care menționează faptul că dieta deține un impact semnificativ asupra apariției și exacerbării acneei. În prezent, se cunoaște cu certitudine faptul că apariția acneei se bazează pe 4 factori cheie: producția excesivă de sebum, hiperproliferarea bacteriilor de tipul Propinibacterius acnes, hiperkeratinizarea foliculilor pilosebacei și inflamația.*

Acneea se manifestă diferit în funcție de vârsta, rasă și sex. La adolescenți este, de obicei, rezultatul înfundării foliculilor pilosebacei, blocajul complet duce la închistarea sebumului produs de glande la nivelul foliculilor iar rezultatul este formarea comedoanelor, sau așa numitele puncte albe, în timp ce blocajul incomplet are ca rezultat comedoanele deschise, sau puncte. Formarea acestora durează aproximativ 2-3 săptămâni. La adulți persistă formele inflamatorii, cel mai frecvent acestea apar când Propinobacterium acnes colonizează unitatea pilosebacee, declanșând inflamarea si infectarea acesteia.

Încercând să se clarifice care sunt factorii care duc la apariția, dezvoltarea, exacerbarea acestei afecțiuni, de-a lungul timpului s-au formulat mai multe ipoteze privind mecanismul fiziopatologic, în acest articol vor vorbi în special despre factorii alimentari, vom lămuri ce este mit și ce s-a dovedit în mod științific a fi realitate.

1. Acneea și obezitatea

Mulți oameni au impresia că între obezitate și acnee există multe corelații, însă un studiu major a evaluat 2720 de persoane cu obezitate cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani și au descoperit că doar 2 dintre acestea prezintă acnee. În rândul adolescenților cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani nu s-a descris nici-o corelație semnificativă între aceste două entități. Rezultatul acestui studiu arată ca acneea este asociată în special cu alți factori iar obezitatea nu este unul dintre aceștia, contează calitatea și nu cantitatea alimentelor.

2. Dietele cu produse ce au indice glicemic scăzut

Într-un studiu au fost evaluați 1200 de persoane din societățile non-occidentale precum Insula Kitava, Papua Noua Guinee, Paraguay și s-a dovedit ca aceștia nu prezintă acnee, dieta lor este caracterizată, în primul rând, de alimente cu indice glicemic mic, asta înseamnă ca aceste produse nu cresc brusc nivelul glicemiei și respectiv al insulinei din sânge. S-a observat că aceste persoane nu prezintă în general probleme dermatologice cum ar fi în principal dermatita. Alt studiu a evaluat populațiile rurale din Kenya,Zambia și altele din sudul Africii, spre deosebire de concetățenii lor care au emigrat în America, aceștia de asemenea nu prezintă acnee, rezultând faptul că dieta ar fi un factor mai important decât genetica, cei care au emigrat au avut probleme similare cu cetățenii din zonele respective. Pe baza acestor studii epidemiologice, putem deduce faptul că dieta cu indice glicemic scăzut nu permite apariția acneei, pe când dieta ce include carbohidrați cu index glicemic crescut duce la creșterea rapidă a glicemiei, aceasta la rândul ei a insulinemiei, iar insulina este implicată în: creșterea epitelială a foliculilor, keratinizare și secreția de sebum, astfel, hiperinsulinismul, stare ce apare după ingestia de carbohidrați sau de alimente grase, va fi alt factor suplimentar. Principalele alimente din această categorie care ar trebui fi evitare sunt: orezul alb, pâinea, pastele, biscuiții, cartofii și mai ales cei prăjiți în ulei. Dietele de restricție cum ar fi pauzele alimentare totale de 8, 10, 12 sau chiar 14 ore vor scădea brusc nivelul de insulină din sânge ceea ce reduce producția de sebum, respectiv de apariție a comedoanelor, însă acestea nu sunt recomandate tuturor persoanelor încât pot agrava afecțiunile de bază, dacă aveți probleme de sănătate sau o oarecare boala cronică consultați medicul înainte de a trece la așa diete.

3. Nutriția, factor declanșator pentru maturare sexuală și apariția acneei

Anumite alimente s-au dovedit a accelera dezvoltarea caracterelor sexuale la adolescenți, s-au făcut comparații între persoanele care consumă alimente mai puțin grase și persoanele în a căror dietă predomină produsele fast-food, s-a observat că la a doua categorie de persoane prima menstruație, apariția părului pubian și axilar, dezvoltarea sânilor la fete și dezvoltarea testiculelor la băieți apar la vârste mai precoce, după această observație, un studiu a analizat un grup de 350 de fete cu vârsta de 13-15 ani, concluzia a fost următoarea: fetele la care pubertatea a început mai devreme aveau probleme acneice mai grave deoarece o caracteristicile pubertății sunt: dezvoltarea glandelor sebacee, acestea fiind inactive până în acest moment, secreția crescută de sebum în asociație cu conținut crescut de grăsimi din alimentație și cu o cantitate crescută brusc de hormoni sexuali ( estrogeni și androgeni), acumularea acestor factori vor exacerba acneea.

4. Soia și berea

Aceste 2 produse conțin un nivel ridicat de fitoestrogeni, aceștia sunt hormoni cu acțiune similară estrogenilor, dacă aveți acnee în special în jurul buzelor și pe obraji, încercați să evitați aceste produse citind atent eticheta de pe ambalajele procesate, acestea conțin adesea derivate de soia, în special bărbații, având în vedere că acești hormoni în mod normal se găsesc doar la femei. Tot mai multe studii demonstrează prezenta fitoestrogenilor în ambalajele din plastic, în carnea care provine de la ferme, hrana animalelor este suplimentata cu hormoni astfel aceștia se găsesc și în mod artificial, nu doar în produsele naturale în care se găsesc în mod normal. Cronologic, tendința de apariție a primei menstruației la fetițe scade din ce în ce mai mult, la nivel global sa observat aceasta modificare care din păcate nu mai poate fi oprită.

5. Laptele, o cauză comună puțin investigată

Există mai multe explicații pentru ipoteza ce prevede laptele precum o cauză a acneei. În primul rând, zerul din lapte sporește producția factorului de creștere al insulinei, o proteina/enzimă care este activată de insulină, prin urmare acțiunea insulinei va fi sporită de acest component, se știe ca insulina creste secreția de hormoni androgeni iar aceștia vor stimula în plus glandele sebacee. În al doilea rând, laptele provine de la animale gestante, prin urmare, conține o cantitate crescută de hormoni sexuali, anumite proteine și/sau hormoni care odată ajunse în organism vor acționa precum androgeni sau estrogeni. De multe ori hrana vacilor se suplimentează cu hormoni și iod, iodul ajunge în lapte iar apoi în organismul consumatorului, un nivel ridicat se iod și de sare va duce în mod direct la apariția acneei și chiar a dermatitei, cea mai comună reacție adversă a intoxicației cu iod și zinc este chiar acneea chistică, una dintre formele cele mai grave ale acneei.

6. Sindromul de ovare polichistice

Din păcate acest diagnostic este prea des întâlnit și s-ar asocia cu acumularea tuturor factorilor descriși mai sus. Acest diagnostic este de obicei întâlnit la femeile obeze, cu o dietă dezechilibrată din punct de vedere calitativ și cantitativ ce durează timp de mai mulți ani, cu sedentarismul, cu apariția precoce a pubertății, toate acestea duc la creșterea nivelului de estrogen din organism, acest hormon va stimula ovarele iar la nivelul acestora se va produce o cantitate și mai crescută de estrogeni, se creează astfel un cerc vicios din care putem ieși doar cu ajutorul endocrinologului și al ginecologului, este o problemă serioasă care duce la apariția problemelor de fertilitate.

7. Ciocolata, nu, această minune nu produce acnee

De-a lungul timpului au existat numeroase contradicții privind ingestia de ciocolată și apariția acneei, de acest subiect au fost interesați oamenii de știință din toată lumea, concluzia a fost: ciocolata nu declanșează și nici nu agravează dezvoltarea acneei, de obicei, apariția acesteia este cauzată de celelalte ingrediente conținute de obicei în ciocolată, conținutul crescut de lapte gras, carbohidrați cu indice glicemic crescut, în special zaharul rafinat, îndulcitorii artificiali și de consevanți.

8. Disbacterioza

Această afecțiune apare atunci când nu mâncam la timp și când alimentele noastre sunt prea acide, la nivelul tractului gastro intestinal nu se găsesc destule bacterii implicate în mod normal în procesul de digestie, astfel apare constipația, durerile abdominale, balonările iar 90% din cazurile de acnee rozacee s-au dovedit a fi cauzate de această patologie.

Produsele alimentare recomandate pacientilor cu acnee sunt: legumele, fructele, alimentele bogate în fibre precum cereale, un aport crescut de vitamine precum A,C și E plus suplimentarea corespunzătoare de săruri minerale: fier, iod, zinc, magneziu. Mare atenție la cantitate!

< PrecedentulUrmătorul >