06

Dec

Greutatea ideală și stare de bine, cum le putem dobândi

Încă de la cele mai fragede vârste începem să auzim deviza din limba latină: “Mens sana in corpore sano" ceea ce vrea să însemne de fapt: o minte sănătoasă într-un corp sănătos. Și poate că ne întrebăm uneori de ce această idee devine din ce în ce mai promovată în rândul oamenilor. Răspunsul este unul simplu și sta în aplicabilitatea acestei sintagme: fără o integritate fizică bună nu ne putem dezvolta într-un mod frumos și nu putem să devenim ceea ce ne dorim cu adevărat. Astfel, trebuie să avem constant grijă de sănătatea corpului nostru, prin intermediul alimentele pe care i le livrăm zi de zi, pentru că ele ne dictează în principal starea de sănătate, alături de mișcarea fizică, fie ea de orice tip, atât timp cât o practicăm într-un mod corect și constant.

Ca și persoană, având un organism sănătos, o gândire optimistă și o atitudine cât mai pozitivă vei dobândi mult mai ușor acea starea de bine, care în societatea zilelor noastre pare a fi un adevărat ideal, raportată mai ales la volumul de muncă și mediul stresant la care suntem expuși zilnic. Când vine vorba despre greutatea ideală putem afirma că ea nu este un etalon, ci variază în funcție anumiți factori: sex, vârstă, înălțime, rasă și totodată și de influențele genetice și individualitate ale fiecărei persoane. Partea estetică pe care o oferă greutatea normală reprezintă un aspect important, având în vedere impactul pe care îl are astăzi aspectul fizic. Totodată, trebuie să ne raportăm și la ideea de organism sănătos, pe care o greutate potrivită poate să ne-o garanteze de cele mai multe ori. Cuvântul ideal în asociere cu greutatea nu ar trebui să existe, pentru că de multe ori se susține că: atât timp cât te simți bine cu tine, cu imaginea ta, nu ar trebui să te impacientezi.

Totuși, dacă ar fi să ne raportăm la greutatea ideală în funcție de vârstă, există statistici care dau anumite valori de referință, de ordinul intervalelor, atât pentru femei, cât și pentru bărbați aceste valori fiind cuprinse între: 18.5 și 24.9 pe scara BMI, cu predominanță spre limita inferioară a intervalului.

Pentru copii, lucrurile stau puțin diferit, greutatea ideală a acestora fiind reprezentate pe niște curbe de greutate, individualizate în funcție de sex și vârstă. Spre exemplu, greutatea ideală în prima lună de viață este cuprinsă între: 3200-5500 g la fete și 3400-5800 g la băieți. În apropierea vârstei de 18 ani, greutatea ideală la fete, raportat la înălțime este cuprinsă între: 45-60 kg, iar la băieți: 55-70 kg

Din punct de vedere medical și nutrițional, greutatea optimă se calculează folosind un scor, cunoscut sub numele de indice de masă corporală (IMC) care provine de la termenul din engleză body mass index (BMI). Acesta reprezintă un raport dintre greutatea exprimată în kilograme și înălțimea exprimată în metri, ridicată la puterea adoua. În funcție de valorile acestui raport, indivizii pot fi încadrați în următoarele categorii, după cum urmează:

                          BMI/IMC                      INTERPRETARE 
            
                         < 18.5                 Subponderabilitate
                         
                         18.5-24.9                  Greutate normala
                         
                         25.0-29.9                  Pre-obezitate
                         
                         30.0-34.9                  Obezitate gr. 1
                         
                         35.0-39.9                  Obezitate gr. 2 
                         
                         >40.0                  Obezitate gr. 3 (severă)

Cu toate că acest indice de masă corporală este unul destul de utilizat în lumea medicală, au apărut anumite inconveniente de-a lungul timpul în rândul specialiștilor, astfel a fost introdus un alt indice, mult mai specific din perspectiva anumitor specialiști: indicele de adipozitate corporală. Acesta ar reda mai specific gradul de obezitate, fiind un raport al circumferinței șoldurilor cu înălțimea.

După cum ne putem da seama, pentru dobândirea unei greutăți optime care să ne asigure atât stare de sănătate cât și starea de bine este nevoie de o serie de măsuri de pus în practică. Iată unele dintre cele mai importante obiceiuri care ne mențin în formă, recomandate de marea majoritate de specialiști:

  1. Începe prin a avea un regim alimentar echilibrat. Asta presupun respectarea celor trei mese principale din zi, cu accent pe micul dejun și prânz. Ai totodată grijă și la cantitatea pe care o consumi în cadrul acestor mese principale. De multe ori cantitate adecvată de alimente și un regim diversificat, bogat în fructe și legume, pot contribui la pierderea în greutate și la o mai bună stare de bine. Ca și sfat, evită mâncărurile procesate, intens gătite, de tipul celor fast-food; ele nu sunt decât niște bombe calorice care îți dau senzația de sațietate pe moment. Poți încerca diversificarea propriilor gusturi prin diete de tip raw-vegan, consumate în stare cât mai naturală. Gândește calitativ, nu cantitativ!

  2. Evită sedentarismul și adoptă un stil de viață activ, bazat pe mișcare și timp petrecut în aer liber! Multe studii au demonstrat beneficiile majore e care le aduce desfășurarea activităților fizice de orice timp în rândul oamenilor. Așa că, nu lăsa nicio zi să treacă fără a face cel puțin 30 de minute, o oră de mișcare. Vei vedea că rezultatele tale vor deveni modificate în bine, în funcție de obiceiurile pe care le adopți.

  3. Hidratează-te! Consumul de apă este vital și asta nu este un mit, cu toții am trăit-o pe propria piele. Cantitatea de apă pe care o are un tânăr în organism reprezintă undeva la cca. 65-70% din totalul propriei greutăți. De aici ne putem da seama că fără o hidratare corectă nu ne putem menține sănătoase anumite organe și structuri precum: pielea, ochii, părul. Totodată trebuie să știm că senzația de sete poate fi mascată și confundată cu cea de foame, asta datorită centrilor sațietăți și ai setei care se află la același nivel în creier. Așa că, atunci când simți o senzație de foame, cu toate că nu a trecut mult timp de la ultima masă/gustare nu evita să bei înainte de a mânca niște apă, pe termen lung poate fi o deprindere bună și totodată te poate ajuta să reduci din kilocaloriile ingerate și astfel să scazi în greutate.

  4. Somnul este un prieten fidel atunci când vine vorba de dobândirea stării de bine și dobândirea greutîții ideale. Încă din copilărie circula acea zicală că: "dacă dormi, vei crește mare și sănătos". Iar cei care susțineau aceasta chiar știau despre ce vorbesc. În timpul somnului se secretă o serie de hormoni care ajută la creșterea organismului în copilărie, iar în timpul vieții adulte, foarte multe procese de regenerare ale funcțiilor importante ale organismului sunt activate. Acele 8 ore de somn pe care ni le recomandă specialiștii contribuie la o mai bună calitate a vieții de zi cu zi, rezultate mai bune în plan profesional și în final la dobândirea stării de bine. Astfel, un regim alimentar echilibrat, îmbinat cu o un stil de viață activ, preocupări care să ne orienteze spre ideea de organizare și disciplină ne vor ajuta fără prea mult efort să ajungem la acea greutate optimă care să ne mulțumească atât din puncte de vedere estetic, cât și al sănătății și integrității organismului.

Așa că, nu mai ezita, fii adeptul respectării unor reguli simple de viață, iar starea de bine va face parte din tine!

< PrecedentulUrmătorul >