28

Nov

Sănătatea și frumusețea unghiilor

Unghiile pentru femei reprezintă o sursă importantă de încredere în sine sau, din contra, inconștient pot deveni cauza unui respect al sinelui scăzut. De-a lungul istoriei, femeile și-au sporit frumusețea cu produse cosmetice pentru unghii. Utilizarea produselor cosmetice pentru datează din anul 5000 î.Hr., când femeile din India, China și Egipt foloseau henna pentru a-și vopsi unghiile. În prezent, 85% până la 90% dintre femeile din întreaga lume folosesc produse de îngrijire a unghiilor.

Cosmeticele pentru unghii, inclusiv lac de unghii, acrilice, mătase, geluri și extensii, sunt o industrie globală, de miliarde de dolari, ai cărei consumatori primari sunt femeile. La nivel global, piața de vânzare cu amănuntul a lacului de unghii a crescut de la 3 miliarde de dolari în 2007 la 45 de miliarde de dolari în 2012

În mod clar, aspectul estetic al unghiilor este important pentru femei. Vestea buna este că îngrijirea unghiilor reprezintă în mare parte o investiție de timp și nu una de bani, iată de ce: cea mai bună metodă de a avea unghii sănătoase și frumoase este respectarea unor reguli simple de viață care cu timpul devin obiceiuri benefice, în principal, acestea sunt: tăierea unghiilor drepte și rotunjirea marginilor, trebuie însă să fim atenți la rotunjirea exagerată a marginilor unghiilor de la picioare deoarece crește riscul de apariție a unghiilor încarnate și, prin urmare, ar trebui evitată. Cuticulele trebuie lăsate la locul lor, nu tăiate sau împinse înapoi, deoarece servesc pentru a proteja unghiile de agenții patogeni. Suprafața unghiei nu trebuie pilită deoarece aceasta subțiază placa unghiei și o face predispusă la despicare. Obiectele ascuțite nu trebuie plasate sub unghii, deoarece aceasta pot sparge suprafața exterioară provocând onicoliza și crescând riscul de infecție cu bacterii și ciuperci.

Însă, din păcate, din dorința de a obține totul repede și facil, conform Academiei Americane de Dermatologie, 99% dintre oameni vor experimenta o tulburare a unghiilor în timpul vieții, majoritatea acestora sunt cauza produselor cosmetice pentru unghii, complicațiilor îngrijirii lor în saloane și procesului de îmbătrânire.

Ce înseamnă unghii sănătoase?

Unghiile sănătoase sunt strălucitoare, de culoare roz, netede și uniforme ca consistență atât pe suprafață, cât și pe marginea liberă. Au atașate cuticulele și pliurile de unghii. Unghiile sănătoase nu sunt crăpate, rigide sau rupte. Componenta de bază este cheratina întărită, care este proteina ce alcătuiește și firele de păr, dar conțin și depozite de calciu.

Care sunt principalele obiceiuri care ne ajută la menținerea sănătății unghiilor?

1. Evitați acetona pentru îndepărtarea lacului de unghii

Acetona– care se găsește în anumite produse de îndepărtare a lacului de unghii are un efect de uscare asupra acestora.

2. Evitați dezinfectantul pentru mâini pe bază de alcool

O investigație efectuată în două spitale didactice din Leeds în 2011 a constatat că alcoolul din gelurile dezinfectante pentru mâini pe bază de alcool a fost un iritant la 88% dintre participanți, provocând descuamarea unghiilor. Dacă puteți, spălați-vă mâinile folosind un săpun ce conține ulei de arbore de ceai întrucât are proprietăți naturale antiseptice și antibacteriene.

3. Evitați unghiile cu gel sau cele acrilice

Utilizarea constantă a gelurilor sau a lacului de unghii acrilic poate deteriora unghiile cauzând exfolierea acestora. Potrivit sursei Skin Cancer Foundation, lumina UV pe care oamenii o folosesc pentru a usca lacul prezintă, de asemenea, un risc cancerigen. Acest lucru se datorează faptului că lumina UV are legături atât cu cancerul de piele, cât și cu îmbătrânirea prematură. Fundația recomandă aplicarea protecției solare pe mâini cu 20 de minute înainte de o programare la salonul de unghii, ca măsură preventivă. Pentru a menține unghiile puternice și sănătoase, o persoană ar trebui să ia o pauză de la geluri și lacuri acrilice - sau să evite să le folosească în totalitate.

4. Purtați mănuși când utilizați produse de curățare

Produsele de curățare conțin adesea substanțe chimice periculoase. Deși o persoană poate să nu observe probleme cu pielea sau cu unghiile atunci când folosește un produs de curățare, acestea pot provoca daune pielii, unghiilor, sau chiar ambelor.

5. Asigurați-vă că aportul de calciu este suficient

Calciul este un mineral cheie atunci când vine vorba de menținerea durității și structurii unghiilor, precum și de menținerea sănătoasă a țesuturilor patului unghial. Sursele bune de calciu includ laptele, brânza, legumele cu frunze verzi, nucile, boabele de soia și tofu. Cu toate acestea, creșterea aportului de calciu este puțin probabil să rezolve problema unghiilor casante. Trebuie să vă asigurați că obțineți suficientă vitamina D, deoarece aceasta ajută la absorbția calciului din alimentele pe care le consumați. Este recomandat să luați un supliment de vitamina D, deoarece sursele alimentare sunt rare. Orientările guvernamentale recomandă 10 mg pe zi, nu există riscuri de intoxicație cu vitamina D, deci nu ar trebui să vă faceți probleme în legătură cu cantitatea.

6. Protecția cuticulelor reprezintă de fapt protecția unghiilor

Dacă le tăiați prea mult sau le împingeți prea agresiv, le deteriorați. Asta, la rândul său, vă lasă patul unghial deschis la infecție. Pentru a menține unghiile sănătoase, se recomandă hidratarea cuticulelor și nici într-un caz nu le împingeți înapoi sau nu le tăiați, chiar și în timpul unei manichiuri profesionale. Fiți atente la semnele de infecție, acestea sunt: roșeață, durere, umflare și chiar puroi în cuticulele și pielea din apropiere. Consultați un medic pentru ajutor în tratarea oricărei infecții și în nici-un caz nu încercați tratarea unei infecții unghiale acasă deoarece riscurile sunt foarte mari, unghiile sunt fixate prin ligamente de oasele falangelor, o infecție netratată se poate propaga către os fără a fi prea vizibilă.

7. Pile de unghii

În locul pilelor vechi de metal optează pentru o pilă de unghii din sticlă sau cristal.

Cum putem să ne creăm propriul tratament pentru cuticule?

Uleiurile au beneficii multiple, să vedem un exemplu de utilizare a acestora pentru îngrijirea unghiilor ca o alternativa naturală produselor comerciale în care de cele mai multe ori nu lipsesc substanțele ce deshidratează, subțiază, descuamează sau irită atât cuticula cât și unghia. Următoarele ingrediente le vom folosi pentru a ne crea propriul tratament dedicat cuticulelor:

  • Ulei esențial de lavandă

  • Ulei esențial de eucalipt

  • Ulei esențial de grapefruit

  • Ulei esențial de mentă

  • Ulei de cocos (puteți folosi și ulei de măsline sau ulei de argan)

  • Ulei de vitamina E

  • Flacon de 10 ml sau o sticlă goală de lac de unghii cu perie

Cum se prepară?

  1. Curățați sticla de lac de unghii

  2. Adăugați 15 picături de ulei esențial de lavandă

  3. Adăugați 10 picături de ulei esențial de eucalipt

  4. Adăugați 10 picături de ulei esențial de grapefruit

  5. Adăugați 5 picături de ulei esențial de mentă

  6. Adăugați 1 ml de ulei de vitamina e (eu folosesc un picurător pentru asta)

  7. Umpleți flaconul sau sticla de lac de unghii cu ulei de cocos

  8. Închideți flaconul. Agitați ușor conținutul până când totul pare bine amestecat. Aplicați pe cuticule și folosiți degetele pentru a freca uleiul. Asigurați-vă că agitați ușor conținutul înainte de fiecare utilizare. Pentru cele mai bune rezultate, utilizați-l de două ori pe zi.

Concluzie, încercați să vă formați obiceiuri care să se încadreze în rutina dumneavoastră liberă, nu vă complicați viața gândind că îngrijirea corecta a unghiilor necesită o investiție majoră de bani, timp, nervi. Ce este simplu este eficient, Frumusețea înseamnă în primul rând Sănătate!

< PrecedentulUrmătorul >