27

Nov

Vergeturile, o altă problemă estetică la care găsim soluții

Vergeturile reprezintă o problemă des întâlnită în rândul adolescentelor și al femeilor mature. Vergeturile apar de obicei ca benzi de linii paralele pe piele. Aceste linii au o culoare și o textură diferite față de pielea normală și variază de la violet- roz strălucitor la gri deschis. Când atingeți vergeturile cu degetele, este posibil să simțiți o ușoară creastă sau adâncitură pe piele. Uneori provoacă mâncărimi sau dureri. Vergeturile nu sunt periculoase și adesea dispar în timp. Puteți avea vergeturi aproape oriunde, dar acestea sunt cele mai frecvente pe abdomen, sâni, brațe, coapse, fese, axile și zona inghinală.

Vom răspunde la următoarele întrebări: care sunt cele mai frecvente cauze ale apariției; care persoane sunt predispuse sa le dezvolte; cum pot fi prevenite și care sunt tratamentele disponibile la ora actuală?

În funcție de factorul cauzal, acestea sunt clasificate în: striae atrophicans (piele subțiată); striae gravidarum (după sarcină), striae distensae (piele întinsă), striae rubrae (roșu), striae albae (alb), striae nigra (negru) , striae caerulea (albastru închis). Striațiile sunt o formă de cicatrici dermice asociate cu întinderea dermului. Acestea rezultă adesea dintr-o modificare rapidă a greutății (creștere și scădere) sau sunt asociate cu corticosteroizi endogeni (aceștia apar în exces în timpul stresului) sau exogeni (medicamente sau creme aplicate local). Hormonii legați de sarcină pot contribui și ei. Striae distensae apar în sarcină (43% până la 88%), pubertate (6% până la 86%) și obezitate (43%). Striae atrophicans urmează afecțiunilor medicale, în special sindromul/boala Cushing, și tratamente, de obicei corticosteroizi sau intervenții chirurgicale. Alte boli asociate sunt sindromul Marfan, anorexia nervoasă, diferite boli febrile și bolile hepatice cronice din cauza scăderea producției de proteine. Medicamentele asociate cu vergeturile includ, de asemenea, chimioterapia, terapia prelungită cu antibiotice, contraceptivele și neurolepticele.

Striațiile sunt mai frecvente la femei decât la bărbați și pot fi mai frecvente la anumite rase. Ele pot apărea mai proeminente la indivizii cu pielea întunecată. Un istoric familial pozitiv este un factor de risc pentru acestea. În timpul sarcinii, striile sunt mai frecvente la femeile tinere decât la femeile în vârstă. Un studiu a raportat că au fost mai răspândite la fumători decât la nefumători. Deci, suntem predispuse la risc dacă ne încadrăm în una din aceste categorii:

  • Sex feminin

  • Persoane din familie prezintă vergeturi

  • Sarcina, în special cea gemelară

  • Obezitatea sau chiar și un exces ponderal nu foarte dezvoltat

  • Scăderi bruște în greutate

  • Folosirea medicamentelor cu corticosteroizi

  • Stresul

  • Fumatul.

    Cea mai bună apărare împotriva vergeturilor este să vă asigurați că pielea își menține elasticitatea maximă pe tot parcursul sarcinii. Acest lucru se realizează menținând pielea bine hidratată și suplă în orice moment. Cei mai importanți factori care ne ajută să prevenim apariția vergeturilor sunt:

    1. Alimentația corectă.

    Fibrele de colagen și elastină din piele sunt necesare pentru a menține pielea în creștere rapidă încordată și, cu cât sunt mai puternice, cu atât este mai puțin probabil să se rupă și să lase vergeturi. Prin urmare, are sens să consumi alimente bogate în vitamina E și C, zinc și silice, care ajută la formarea colagenului. Vitamina C, în special, este un antioxidant important care ajută la protejarea țesutului împotriva daunelor. Vitaminele B2 (Riboflavină) și B3 (Niacină) se spune că ajută, de asemenea, la promovarea și menținerea pielii sănătoase. Este esențial să bei suficientă apă (aproximativ 2 litri pe zi) pentru a ajuta la întărirea și reînnoirea pielii.

    2. Exerciții fizice.

    Pe lângă creșterea nivelului de energie, reducerea schimbărilor de dispoziție, îmbunătățirea somnului și îmbunătățirea imaginii generale de sine, exercițiile fizice pot ajuta și la prevenirea vergeturilor. Exercițiile fizice îmbunătățesc circulația, ceea ce menține pielea elastică și mai capabilă să se întindă pe măsură ce crește. Această circulație îmbunătățită reduce, de asemenea, posibilitatea apariției venelor varicoase și a gleznelor umflate în timpul sarcinii.

    3. Îngrijirea pielii.

    Pe lângă faptul că vă asigurați că vă mențineți pielea suplă prin consumul alimentelor potrivite și făcând suficient exercițiu, ar trebui să utilizați un produs aplicat local, cum ar fi Bio-Oil, care este special formulat pentru a maximiza elasticitatea pielii. Aplicând Bio-Oil de două ori pe zi din primul trimestru de sarcină, pielea ta va rămâne bine hidratată și mai bine capabilă să se întindă. Obțineți aplicația Fetal Life pentru Apple și Android, aprobată de Asociația Americană a sarcinii. Conține recomandări de mese, contor de lovituri al fătului, urmărirea glicemiei și multe altele.

    În legătura cu tratamentul, astăzi îl vom aborda pe cel naturist, însă, este recomandat să se utilizeze atunci când vergeturile încep să apară și nu atunci când sunt formate și maturate, opțiunile sunt:

  1. Unii oameni sunt convinși că zahărul este o metodă naturistă de microdermabraziune. Microdermabraziunea efectuată de un dermatolog este una dintre puținele metode dovedite clinic pentru a face ca vergeturile să se estompeze. Deci, acest remediu casnic pare să merite încercat. Frecarea unui scrub cu zahăr pe piele va exfolia zona. Pentru a face acest lucru:
  • Amestecați o cană de zahăr cu 1/4 de cană de agent de înmuiere, cum ar fi uleiul de migdale sau uleiul de cocos, înainte de a amesteca până la consistența nisipului umed de plajă.

  • Adăugați puțin suc de lămâie.

  • Frecați amestecul pe partea corpului unde sunt vergeturile.

  • Repetați de câteva ori pe săptămână în timp ce faceți duș, asigurându-vă că frecați amestecul timp de 8-10 minute.

    2. Albuș de ou.

Albușul de ou este un superaliment pentru piele - bogat in aminoacizi si proteine. Când se aplică pe vergeturi, nu numai că le va estompa, ci va provoca și întinderea pielii. Iar în plus, albușul de ou poate fi primul remediu în cazul în care dumneavoastră sau un membru al familiei a suferit o arsură, în caz ca s-a întâmplat, până să ajungeți la o farmacie sau la spital aplicați repede pe rană albușul de ou, aveți grijă, doar albușul! Acest tratament a fost folosit cu eficiență de bunicile și buneii noastre atunci când cremele și spray-urile pentru arsuri nu se găseau, albușul de ou conține toate proteinele de care pielea are nevoie pentru a se cicatriza corect.

3. Caise.

Caisele sunt, de asemenea, un remediu foarte eficient pentru vindecarea vergeturilor. În primul rând, trebuie să luați două-trei caise, să îndepărtați semințele. Apoi, măcinați-l pentru a forma o pastă netedă. Aplicați pasta direct pe vergeturi. Lăsați-o timp de 15-20 de minute și apoi clătiți pielea cu apă caldă. Puteți repeta acest proces în fiecare zi până la o lună pentru rezultate mai bune. În afară de tratamentul menționat mai sus, puteți folosi și ulei pur de caise. Trebuie să faceți un amestec de ulei de caise și suc de lămâie și să-l masezi pe vergeturi.

4. Aloe vera.

Acționează ca un agent natural de vindecare. O puteți folosi pentru a vă trata vergeturile. Pentru a folosi acest remediu, trebuie să îndepărtați stratul exterior al frunzei de aloe vera și să scoateți gelul lipicios din interiorul frunzei. Masați gelul pe piele și lăsați-l să stea timp de 20-40 de minute. După aceasta se spală cu apă. Puteți folosi chiar și ulei de cocos și gel de aloe vera împreună pentru a elimina vergeturile. Mai întâi, ia un castron și adaugă două linguri de ulei de cocos virgin. Apoi, adăugați gel de aloe vera proaspăt extras și amestecați bine. Acum, aplicați o cantitate mică de amestec pe vergeturi. Pentru cele mai bune rezultate, îl puteți aplica zilnic.

5. Folosiți protecție solară adecvată.

Protecția solară singură nu poate preveni vergeturile, dar îmbunătățește sănătatea generală și aspectul general al pielii. Expunerea la soare poate face cicatricile și urmele existente mai vizibile. De asemenea, crește semnificativ riscul de cancer de piele. Folosiți o protecție solară eficientă când vă expuneți la soare. În plus, expunerea la soare poate descompune fibrele de colagen ale pielii, făcând o persoană mai expusă riscului de vergeturi.

6. Retinoizii sau Vitamina A.

Se știe că retinoizii îndepărtează vergeturile și vă oferă o piele tânără. Vitamina A, retinolul, ajută la repararea celulelor pielii și face pielea mai moale și mai tânără, motiv pentru care este utilizată pe scară largă în multe creme și loțiuni de îngrijire a pielii. Aportul sau utilizarea vitaminei A poate ajuta la întărirea pielii și la eliminarea vergeturilor. Consumați Vitamina A pe cale orală sau extrageți uleiul de vitamina A din capsulă și aplicați-l pe zonele afectate în fiecare seară. De asemenea, puteți include alimente bogate în vitamina A în masă pentru a vindeca pielea mai repede, cum ar fi laptele, ouăle, legumele cu frunze verzi, roșiile etc.

7. Uleiul de migdale dulci.

Acesta este un ingredient minune de îngrijire a pielii și vă poate scăpa de orice durere a pielii, cum ar fi pielea uscată, cearcănele și vergeturile. Bogat în Vitamina E și alți nutrienți esențiali, uleiul de migdale hidratează în profunzime zonele afectate, susține sănătatea celulelor, reduce roșeața vergeturilor și elimină vergeturile în timp. Încălzește puțin ulei de migdale și masează-ți pielea cu el într-o mișcare circulară și lasă-l să fie absorbit de piele. Repetați acest lucru de două ori pe zi și continuați cu o cremă hidratantă.

8. Uleiul de arbore de ceai.

Știi că uleiul de arbore de ceai este un remediu pentru a scăpa de acnee și a vindeca cicatricile acneei, dar poate face mai mult decât atât. Poate ajuta la eliminarea oricărui tip de cicatrici ale pielii, inclusiv vergeturile, datorită proprietăților sale antiinflamatorii și de vindecare. Tratează-ți pielea cu ulei de arbore de ceai pentru a face vergeturile mai puțin vizibile în timp. Un alt tratament simplu de casă pentru a scăpa de vergeturi este să amesteci câteva picături de ulei de arbore de ceai cu o jumătate de linguriță de ulei de măsline și să masezi ușor uleiul peste vergeturi. Puteți adăuga, de asemenea, puțin ulei de cocos sau ulei de vitamina E în el. Lăsați-l să acționeze toată noaptea și spălați a doua zi.

9. Sucul de cartofi.

Cartofii sunt bogați în amidon și sunt plini de alte enzime de iluminare a pielii care ajută la ușurarea cicatricilor și a petelor care se află pe piele. De asemenea, catecolaza este un agent de albire prezent în cartofi, care vindecă cicatricile și vă oferă o piele mai strălucitoare. Dați prin răzătoare un cartof și extrageți sucul prin stoarcerea lui. Se amestecă sucul cu pulpa rasă și se aplică pachetul peste vergeturi. Lăsați-l să se usuce timp de 30 de minute și clătiți cu apă rece. Aplicarea regulată a sucului de cartofi va reduce vizibilitatea vergeturilor.

În concluzie, după cum am văzut și în celelalte articole, îngrijirea și prevenirea sunt fundamentale, totul trebuie să pornească cu ducerea unui mod sănătos de viața care include: evitarea fumatului, stresului, obezității, practicarea unui sport, hidratare adecvată a organismului, îngrijirea pielii cu măști sau cu uleiuri. Să nu uitam că vergeturile pot fi de asemenea simptome ale unor boli, dacă ați observat ca au apărut brusc și se dezvolta rapid, mergeți să consultați un medic pentru a afla cât de curând posibil cauza!

< PrecedentulUrmătorul >