25

Sep

Celulita, o problemă vesnică

Celulita (cunoscută și sub denumirea de lipodistrofie ginoidă sau sindrom de coajă de portocală) este unul dintre cele mai frecvente sindroame de lipodistrofie, este considerată o problemă parafiziologică, inacceptabilă din punct de vedere cosmetic. Afectează milioane de femei, dar mai puțini bărbați. Celulita se manifestă prin tulburări topografice ale țesutului subcutanat precum noduli, edem și fibroză anormală. Dezvoltarea acesteia este complexă și neclară.

Constituie o provocare enormă pentru chirurgia estetică contemporană. Tratamentul celulitei este obositor și costisitor, iar eficacitatea sa este îndoielnică. Modificările care apar în cursul formării celulitei sunt fibroza și scleroza, care se manifestă clinic ca un curs ondulat al suprafeței pielii și noduli multipli, care sunt palpabili. Cel mai adesea, această problemă afectează țesutul subcutanat din jurul coapselor, feselor și șoldurilor, zonele în care țesutul adipos este depus în cantități mari la femei. Formarea celulitei se accelerează în timpul adolescenței, a sarcinii sau la femeile la care s-a inițiat deja menopauza. Se estimează că boala poate afecta până la 85% dintre femeile cu vârsta de peste 20 de ani. De asemenea, bărbații dezvoltă celulită, dar de obicei este observată doar la cei cu deficiențe de hormoni masculini. Bărbații cu sindrom Klinefelter, hipogonadism sau cei care iau terapie cu estrogeni pentru cancerul de prostată sunt mai expuși riscului de a dezvolta celulită, aceasta fiind o cauză pentru care s-a presupus ca hormonii feminini: estrogenii, dețin un rol esențial în dezvoltarea acestui proces.

Timp de mulți ani a fost considerată doar o problemă estetică. Acum se crede că există o corelație pozitivă între stadiul clinic al celulitei și o predispoziție pentru boli sistemice. Studiile recente ale patogenezei celulitei au determinat o căutare a cauzelor sale subiacente în vasele de sânge și procesele metabolice ale țesutului subcutanat sub influența ischemiei cronice. Funcția principală a adipocitelor din corpul uman este de a stoca și metaboliza acizii grași, iar o funcție nou descoperită este producerea de hormoni. Disfuncția adipocitelor poate duce nu numai la modificări ale topografiei pielii, ducând la un efect vizual nedorit, dar poate afecta și metabolismul.

Să sperăm însă ca celulita este doar o problema estetica și că aceste supoziții vor fi infirmate prin noi cercetări. Voi descrie acum principalii factori care duc atât la apariția cât și la agravarea celulitei.

1. Alimentația. Desigur că alimentația se află iarăși în capul listei cu factori care ne afectează atât sănătatea cât și frumusețea.

  • Carbohidrații. Precum: produse de patiserie, cereale cu zahăr, bomboane și paste. Nu pentru că aceste alimente pot provoca creștere în greutate, ci pentru că provoacă și inflamații. Inflamația poate face ca celulele adipoase să înceapă să devină mai mari și, de asemenea, să determine corpul să rețină lichide. Când se întâmplă acest lucru, țesutul conjunctiv se descompune și pielea devine denivelată.

  • Produsele procesate. Alimente precum chipsurile, salamurile, șunca, unt, maioneza, ketchup, sosuri, alimente cu termen de valabilitate crescut în general, pot, de asemenea, să crească inflamația.

  • Sare. Deși sarea nu a fost legată de cauzarea celulitei, ea poate provoca retenție de lichide, ceea ce face ca zonele denivelate să pară și mai denivelate. Limitați-vă consumul de sare la 2.300 de miligrame pe zi, așa cum recomandă Asociației Americane a Inimii.

    2. Sedentarismul. Lipsa activității fizice crește severitatea celulitei, prin slăbirea stratului muscular al vaselor de sânge ducând la hipoxie secundară și ischemie a țesutului adipos.

    3. Consumul de alcool stimulează lipogeneza și provoacă deshidratarea corpului, având ca rezultat depozitarea excesivă și necorespunzătoare a grăsimilor.

    4. Fumatul duce la un nivel crescut de radicali liberi în organism și contracția vaselor mici de sânge responsabile de tulburările microcirculației locale.

    5. Hormonii sexuali feminini joacă un rol semnificativ în dezvoltarea celulitei. Primele simptome apar la pubertate. Exacerbarea se corelează cu hiperestrogenismul legat de sarcină sau cu utilizarea pilulelor contraceptive. Unii autori precizează estrogenul ca principal factor care provoacă apariția celulitei. Influența estrogenului asupra peretelui vaselor de sânge se manifestă prin creșterea permeabilității peretelui, care poate duce la umflarea țesuturilor din jur. Această umflare exercită presiune asupra venelor și arteriolelor mici, ducând la fluxul sanguin anormal în piele și în țesutul adipos.

    6. Factorii genetici. Este adevărat că celulita se transmite prin gene, dacă mama și bunica ta au avut celulită, ai șanse mai mari să o dezvolți și tu. De fapt, există chiar și un test genetic pe piață care vă poate spune dacă aveți o variantă genetică care vă expune un risc mai mare de celulită moderată până la severă – dar, nu cred că se merită să plătești mulți bani pe el având în vede că 90% din femei dezvoltă mai devreme sau mai târziu celulita.

    Dacă se cunosc factorii cauzali, atunci se cunosc și modurile de prevenție și de tratament, voi începe cu metodele cele mai facile iar pe parcurs voi descrie și noile descoperiri în tratamentul acesteia, deci:

    1. O dietă bine echilibrată, bogată în fructe și legume proaspete poate reduce inflamația în întregul corp și te poate ajuta să menții o greutate sănătoasă, spune dr. McDaniel. Menținerea hidratată a corpului– atât prin consumul de apă, cât și prin consumul de alimente cu conținut ridicat de apă – vă va menține, de asemenea, țesutul conjunctiv puternic și suplu și vă poate ajuta chiar să slăbiți. Încercați să mâncați mai mulți castraveți, ridichii, roșii și ardei gras, care (împreună cu multe alte fructe și legume) conțin toate mai mult de 90% apă. Alți nutrienți cu efecte benefice se găsesc în somon, macrou, ton, nuci și în uleiul de măsline. De asemenea, consumați alimente bogate în colagen, cum ar fi pui, curcan, albușuri de ou și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, precum brânza și iaurtul.

    2. Exercițiile fizice pot ajuta la îmbunătățirea aspectului celulitei, efectuate regulat vă cresc masa musculară, ceea ce aplatizează celulita. De asemenea, crește fluxul de sânge către anumite zone ale corpului, ceea ce accelerează pierderea de grăsime. Următoarele activități fizice pot ajuta la îmbunătățirea aspectului celulitei:

- Alergare.

- Ciclism.

- Antrenament de rezistenta.

3. Ginkgo biloba este un produs pe bază de plante folosit frecvent în medicina tradițională chineză. Studiile arată că ginkgo biloba poate provoca o creștere a fluxului sanguin în multe părți ale corpului. O creștere a fluxului de sânge în stomac, picioare și fese poate reduce aspectul celulitei.

4. Extractul din semințe de struguri provine din măcinarea semințelor de struguri. Medicina tradițională europeană a folosit de multă vreme extractul din semințe de struguri. La fel ca și ginkgo biloba, extractul de semințe de struguri poate crește fluxul de sânge în multe părți ale corpului.

5. Agenții topici, combinați cu masaj viguros, au fost cele mai timpurii încercări de a trata celulita. Metilxantinele (aminofilină, teofilină și cofeină) și retinoizii au fost ingredientele cele mai evaluate pe larg utilizate în formulările topice pentru celulită. Se presupune că metilxantinele ameliorează celulita prin stimularea lipolizei. Pe de altă parte, se crede că retinoizii reduc celulita prin creșterea grosimii dermice, creșterea apariția noilor vase de sânge, sintetizarea unor noi componente ale țesutului conjunctiv și creșterea numărului de fibroblasti activi.

6. Cuparea este o formă de medicină tradițională chineză și din Orientul Mijlociu. Un furnizor de servicii medicale plasează cupe pe părți ale corpului, iar forța de aspirație trage pielea în sus. Studiile arată că cuparea poate scădea cantitatea de celulită din corpul tău.

7. Periajul uscat implică utilizarea unei perii uscate, cu peri rigizi, pentru a vă masa pielea. Când vă periați pielea uscată, pielea se umflă temporar din cauza circulației sanguine crescute care poate să accelereze metabolismul în acea zonă.

8. Cellfina, o nouă descoperire. Tratamentul vizează benzile fibroase care sunt sursa gropițelor în celulită. Este cel mai eficient pentru tratamentul gropițelor profunde și depresiunilor de la nivelul feselor și coapselor. Pentru a efectua procedura, o piesă cu vid este plasată peste țesutul cu gropițe prin care chirurgul va administra un anestezic local. Apoi se introduce o microlamă asemănătoare unui ac pentru a elibera benzile fibroase care provoacă celulita. Studiile experimentale pentru Cellfina arată o rată de satisfacție a pacientului de 85% la 3 luni, 94% la un an și 96% la 2 ani.

9. Fillerele pentru ten. Fillerele dermice injectabile precum Restylane și Radiesse, folosite în primul rând pentru a umple pomeții lăsați și pentru a îndepărta ridurile faciale, s-au dovedit, de asemenea, benefice, cel puțin temporar, pentru pielea afectate de celulită. Cu toate acestea, procedura poate costa sute sau chiar mii de dolari pe picior, adaugă ea, iar rezultatele tind să dureze doar câteva luni.

10. Dispozitivele laser și luminoase, în funcție de lungimea lor de undă, emit energie către derm, prin încălzirea țesutului local pot stimula remodelarea colagenului și pot crește microcirculația, ceea ce poate îmbunătăți aspectul celulitei. Este necesar un singur tratament și, în afară de îmbunătățirea clinică a celulitei, există o satisfacție ridicată a subiectului și evenimente adverse minime.

11. Terapia cu unde acustice (AWT) este o altă terapie bazată pe energie, prin care undele de presiune sunt transmise la țesutul subcutanat și promovează lipoliza (arderea grăsimilor), îmbunătățește fluxul sanguin local, permite drenajul limfatic și stimulează producția de colagen nou.

În concluzie, chiar dacă ne place sau nu, celulita afectează în medie 9 din 10 femei, este o temă cercetată intens având în vedere consecințele negative ale acesteia asupra frumuseții corpului, sau, dacă am gândi altfel, am putea să o considerăm o particularitate a noastră, perfecțiunea este relativă și discutabilă. Dacă totuși vrem să o evităm, un mod sănătos de viață va fi răspunsul și în acest caz, mâncați cât mai multe fructe și legume proaspete, beți suficientă apă, faceți sport și eliminați fumatul.

< PrecedentulUrmătorul >